Jay-Z: Muž, kterému chybí rošťácká jiskra

KatarínaStraková

Jen chvíli poté, co vydal parťák Kanye West desku Jeezus, vychází novinka rappera Jay-Zho nazvaná Magna Charta… Holy Grail. Není to taková jízda jako procházka džunglí Westových zvuků a odkazů a není to ani hravá deska. Jay-Z dospěl a s ním tak trochu ke škodě věci dospěla i jeho hudba.

Dvanáctou studiovou desku třiačtyřicetiletého rappera jménem Jay-Z nadepisuje funkční píseň Justina Timberlarlaka Holy Grail a předesílá tak nenáročné melodie a srozumitelný rap. Jay-Z cílí na věkově širší skupinu publika, daří se mu stárnout s fanoušky a tím je zároveň oslovit.

O něco horší už to ale může být se získáváním dosud nezasaženého publika. Magna Carta… Holy Grail má totiž na dnešní dobu poměrně hutnou atmosféru. Jay-Z je tu vážnější, dospělejší a kultivovaný a producentský tým v čele s Timbalandem a Pharrellem Williamsem si dal záležet, aby posluchače nic nerušilo. Jenomže zrovna trocha klukovské špíny za nehtem by Jay-Zmu neuškodila.

Poslechněte si Jay-Zho v Youradiu

Víc než na mour amerického rapu Jay-Z tentokrát vsadil na popkulturu. Na albu cituje Nirvanu i R.E.M., obal desky nechal vystavit vedle listiny magna carta (Velká listina práv a svobod z roku 1215) v salisburské katedrále, v níž je jedna ze čtyř kopií dokumentu umístěna, a film ke skladbě Picasso Baby natočil mezi fanoušky v galerii (zpráva).

http://www.youtube.com/watch?v=xMG2oNqBy-Y

Nejbohatší rapper světa zkrátka ukazuje, že rappovat jde i bez zbytečných vulgarit a také na jiná témata než je láska, sex a drogové trápení; skladbou Heaven Jay-Z řeší jakousi krizi víry a zároveň poukazuje na fakt, že moderní angličtina není zdaleka tak prostá, jak se zdá.

Nechybí ani dojemný song o dvouleté dceři Jay Z Blue, kde si novopečený otec z pochopitelných důvodů nedokáže odpustit poněkud levné fráze o zrcadle v jejích očích, prvních krůčcích či prvním nadechnutí. Hořkosladký text efektně podbarvuje zvuk akustické kytary v kombinaci s decentním pianem.

Dcerku Ivy Blue má Jay-Z s Beyoncé, a nebyla by to jeho deska, aby na ní nezazněl zpěvaččin sametový hlas. Beyoncé svým vokálem tentokrát obohatila sborově laděnou skladbu Part II (On The Run), jednu z mála „písní s melodií“, která jako drobný kamínek Jay-Z – Magna Charta… Holy Grailčeří nehybnou hladinu řečí o zbohatlickém světě.

V rozhovoru pro New York Times mluvil Kanye West o svém kamarádovi Jay-Zím jako o rapperovi, který je v porovnání s ním přirozeně veselejší a radostnější. Jay-Z to potvrzuje i na nové desce. Je už pak jen otázkou vkusu každého posluchače, jestli je mu galerijní rap bližší než ten, kterým se – například – na desce Yeezus (recenze) prezentuje právě Kanye West.

Jay-Z – Magna Charta… Holy Grail
Vydavatelství:
Universal Music
Celkový čas: 59:04
Seznam skladeb: Holy Grail, Picasso Baby, Tom Ford, FuckWithMeYouKnowIGotIt, Oceans, F.U.T.W., Somewhereinamerica, Crown, Heaven, Versus, Part II (On The Run), Beach Is Better, BBC, Jay Z Blue, La Familia, Nickels and Dimes

Témata:,