Jazz is dead? Kdepak!


Jazz je mrtev. To si možná myslí mnozí z nás. Skupina Takin' Off vás ale svou živou směsicí jazzu, soulu a funky spolehlivě přesvědčí o opaku, u mne se jim to tuto středu ve Vagonu stoprocentně povedlo.

Jazz není pro každého, asi tak, jako si ne každý ráno před zrcadlem zpívá árie z Figarovy svatby. Jazz je jemná hudba s velkou možností improvizace pro hudebníky, procítěná, prostoupí vámi a naladí všechny smysly, pokud jí dáte příležitost. Tedy pokud se vám ovšem už z podstaty příčí zvuk trumpety, to pak jde těžko. Ale i to se stává. K jazzu si zkrátka každý musí najít svou cestičku. A takovou dálnicí, která vás dovede k zalíbení v jazzu, může být právě skupina Takin‘ Off.

Kousky známých jazzmanů v podání silné jedenáctky
Funguje již od roku 2000, v současné době se skládá z jedenácti hudebníků, kteří zároveň byli či jsou součástí například United Flavour, Laura a její tygři, Forbidden Fruits nebo TAM TAM Orchestra a dalších. Většina z nich jsou také absolventy Ježkovy hudební konzervatoře, takže žádní fušeři. Mezi nejvýraznější členy patří scatující raper Henry D (Forbidden Fruits, United Flavour) a zpěvačka Tereza Černochová (Black Milk), která před nedávnem nahradila zpěvačku a herečku Terezu Nekudovou (Skyline). Základ Takin´ Off tvoří pětičlenná dechová sekce (trumpeta, tenor saxofon, baryton saxofon, trombón, flétna), která se skvěle doplňuje s bicími, klávesami, kytarou a baskytarou. Hrají skladby známých jazzmanů jako Miles Davis nebo James Brown (I feel good známe asi všichni, jedno jaký styl posloucháme), poslední dobou se však čím dál tím víc orientují na vlastní tvorbu.

Dechové nástroje, rap a přeplněný Vagon
Jejich poslední koncert se uskutečnil ve středu 22. října téměř již tradičně v pražském klubu Vagon. Hostem byl Dj Merci, který se postaral o to, aby publikum nebylo v přestávkách „na hluchu“, a také Takin‘ Off doplňoval hrou na buben. Omezené prostory Vagonu byly naplněny téměř k prasknutí. Skupina se sešla v plném počtu jedenácti členů a nic nebránilo fouknout do trumpet.

Takin‘ Off je velice živelné seskupení. Kdo by si nejdřív pomyslel, že je možné spojit rap a dechové nástroje. Zpěv ano, ale v rap? A jde to a docela to šlape. Jejich styl je zajímavou směsicí jazzu, soulu a funku, která lahodí uchu a hlavně nedovolí nohám nečinně stát.

Skupina si pro nás tentokrát připravila několik nových kousků, ale předvedla třeba také Guantanameru. V tomto duchu se nesl celý večer a jako by i proteplil deštivé počasí venku. Tedy aspoň v klubu teplo bylo.

Nejvýraznějšími členy skupiny byli samozřejmě Henry D, který kromě scatování a rapu chvíli hrál na něco, co blíže připomínalo kravský zvon, a Tereza Černochová, jež kromě vokálů také komunikovala s publikem a které musím pochválit zajímavě sestříhaný účes. Ale i ostatní hudebníci se nenechali zastínit. Moc pěkná sóla si vystřihli hlavně Matouš Kobylka (tenor saxofon) a Petr Holovský (baryton saxofon).

Funkyjazzové houpání
Takin‘ Off se podařilo dobře naladit a roztančit snad všechny přítomné. Jejich energie a rytmus jsou prostě nakažlivé. Pokud máte chuť se také nechat unášet na vlně funky jazzu a pohupovat se do jeho rytmu, tato skupina je správná volba.

Nejbližší koncert je 7. listopadu v Lysé nad Labem.

Témata: