Jazzanova povstala od mixážního pultu. A nabídla skvělý koncert

Marek-Bartos

Koncept koncertů Euroconnections v Paláci Akropolis jen málokdy zklame. Včera do Prahy přilákal berlínské legendy jazzové fúze, skupinu Jazzanova. A to v koncertní podobě s názvem Jazzanova Live, se spoustou neuvěřitelně zručných muzikantů a dvěmi výjimečnými zpěváky. V této sestavě formace vystoupila teprve popáté, ovšem v Praze stvořila něco, co aspiruje na jeden z nejlepších koncertů roku.

Veronika Diamant se zlatem v hrdle

Dobrou tradicí Euroconnections je představení málo známého tuzemského jména z podobné branže, v jaké působí hlavní hvězda. Včera tato role padla na zpěvačku Veroniku Diamant a její trio SofaJazz.
Drobná blondýnka už má za sebou účasti v muzikálech a účinkování v kapele Laura a její tygři, nyní však svůj hlas zasvětila jazzu, pro který se snad narodila. Její čistý a neobyčejně pestrý hlasový projev ve spojení s intimními písněmi a precizní hrou tří nástrojů publikum nadchl.
Po jejím koncertě proběhl ještě rukou režiséra Tomáše Vorla křest kolektivního knižního díla s prozaickým názvem Palác Akropolis a DVD dokumentu Akráč. Tahle ryze česká vložka zdržela mezinárodní hvězdy v zákulisí, o to více však mezi fanoušky stoupalo napětí.

Všichni všestrannými hudebníky
Jazzanova Live
zaplnila koncertní pódium stejně, jako byl vyprodaný parket. Sestava čítala osm instrumentalistů, dva zpěváky a jednoho DJe. Jazzanova vznikla sice jako ryze elektronický projekt šestice berlínských DJů, v současné době ale sleduje všeobecný nu-jazzový trend posledních let: mixážní pulty ustupují živým muzikantům. Ortodoxnímu fanouškovi to možná staví nepřekonatelnou překážku, ale objektivně je to obrovský posun kupředu. Tak živé a organické těleso, jakým nyní Jazzanova Live je, by na koncertech v původním složení nikdy nevzniklo.
Všichni členové včera fascinovali hlavně svojí všestranností; například klávesista Sebastian Studnitzky přiložil asi v polovině vystoupení k ústům trubku, Sebastian Borkowski zase střídal příčnou flétnu se saxofonem. Hlavní hvězdou však bylo pěvecké duo Paul Randolph a Clara Hill. Hrdla obou jsou naprosté unikáty.

Jazzanova představila průřez diskografií skupiny, a to včetně první desky In Between z roku 2002, která je takřka kompletně vysamplovaná. Žívá verze této elektroniky (L.O.V.E. and You & I, No Use) měla ještě bohatší zvuk a aranže než na desce samotné. Skvělé byly i hity z loňského CD Of All The Things (např. Look What You’re Doin‘ To Me), které už jako čistokrevný soul vznikly.

Poslechněte si skladbu L.O.V.E. and You & I

Nálada gradovala a muzikanti se, stejně jako posluchači na parketu, skvěle bavili. Nestává se totiž každý den, aby se na jednom pódiu sešla desítka tak osobitých hudebníků špičkové úrovně. A když k tomu ještě přidáte nápaditou tvorbu Jazzanovy, je těžké nepropadnout nadšení…

Euroconnections: Jazzanova Live (GER) + Veronika Diamant & SofaJazz (CZ)
28. května 2009, Palác Akropolis, Praha