Jde kolem Charli XCX. Pozor, ať si nerýpne i do tebe!

sindlauerovamarta

Zlobivých holek, které prskají do mikrofonu jedno fuck za druhým, už není moc. Téměř ze všech se staly spořádané matky a manželky a za vrchol rebelie se dnes počítá Justin Bieber a jeho nelegální držení opičáka. Naději vzbuzuje rozdováděná slečinka z Cambridge, která v každé větě utrousí minimálně jeden vulgarismus - a se svým druhým albem konečně sklízí ovace. Seznamte se s Charli XCX.

Charliina představa popu je zvláštní. Pokud si její druhé album Sucker poslechne člověk bez toho, aby věděl, o koho jde, možná ho napadne, že poslouchá nějakou punkovou kapelu… s hodně silným popovým základem. Ale Kdepak. To jen malá Britka s indiánskými kořeny chce znít jinak než její přímá popová konkurence. A jako za starých dobrých beatlesáckých časů jí k tomu stačí basa, bicí, kytara, která v současném popu hraje často spíš druhé housle, a občas nějaký ten divnozvuk z Moogu, aby se neřeklo.


Charlotte Aitchison, jak zní zpěvaččino pravé jméno, se svým způsobem připojuje ke goth-elektro-popové Lorde a její vzpouře vůči hlupákům, snobům a povrchní společnosti obecně. Charli k tomu přidává i roztomilou punkovou naštvanost (you have an ugly tattoo and fucking cheap perfume, everything was wrong with you so breaking up was easy to do, hate your friends and family too), teenage – revolucionářský postoj (I don’t wanna go to school, I just wanna break some rules!) a sebeironicky přiznává, že se jí nedaří překonat slabost pro pohodlný život celebrity (now I live in Hollywood, I can’t stop even though I know I should). Neexistuje nic, na co by neměla držkatá Charli názor, nikdy se nestane, že by prošla jen tak kolem a nerýpla si.


Deska je skrz na skrz načichlá popem říznutým punkem a tak je trochu paradoxní, že (zatím) největším hitem alba zůstává věc ryze popová: mid-tempo opus Boom Clap s perfektně rozfrázovaným refrénem nechává zapomenout na mnohem větší lahůdky, ať už nasládlou Caught In The Middle, Hollywoodem provoněnou London Queen nebo pozdrav ze školní jídelny Break The Rules. Jediný slabší článek představuje závěr kolekce. Fádní Need Ur Luv se svým klavírním brnkáním působí prázdně jako špejle, která po lízátku zbyde. 

Mohlo by vás zajímat: Nicki Minaj, Iggy Azalea, Azealia Banks: Kdo vyhrál dívčí rapovou bitvu?

Jít 23. února do O2 arény na Katy Perry se vyplatí hlavně proto, že Charli XCX a její skvělá, ryze ženská kapela bude cirkusové principálce Katy nejenom důstojně předskakovat, ale rovnou ukáže, že spojit pop s o něco drsnějším žánrém nemusí být vůbec na škodu.  A kdoví, možná se z Charlotte jednou stane ikona všech vygelovaných kohoutů a černých očních linek. Proti založení punkové kapely nic nemá. Prý by se jmenovaly The Tampon Girls.

Charli XCX – Sucker
Vydavatelství:
Warner Music
Celkový čas:
40:19
Seznam skladeb:
Sucker, Break the Rules, London Queen, Breaking Up, Golden Coins, Boom Clap, Doing It, Body of My Own, Famous, Hanging Around, Die Tonigh, Caught in the Middle, Need Ur Luv

 

Témata: