Je máj, lásky čas. Polibte se, sladké ploužáky dodají Westlife

Jana-Moravcova

Simon Cowell není jen necitlivý a drsný porotce soutěže Britain´s Got Talent. Kdysi se mu podařilo dát dohromady boyband, který se na britských ostrovech drží na vrcholu popularity i po dvanácti letech kariéry. Jeho poslední deska se u nás moc nechytila, takže to vypadá, jako by se po něm slehla zem. Nenechte se ale mýlit, pro Westlife není Where We Are album comebackové, ale jubilejní, desáté.

Deska Where We Are, na které se jakožto producent podílel i sám velký Simon Cowell, po světě sice sklízí vesměs pozitivní reakce, nevyhnula se ale ani těm negativním. A není se čemu divit. V oblasti popu a poprocku nepřináší nic nového a přemírou monotónních, epických balad by mohla unudit i toho nejmenšího ospalce. Jiné ambice deska snad ani neměla, takže na hity jako byla předělávka skladby

) budeme muset s nostalgií vzpomínat při poslechu třinácti kolíbavých písniček.

Poslechněte si Westlife na YouRadiu

Backstreet Boys tu písničku nechtěli. Westlife s ní udělali díru do světa.
Snad největší zajímavostí na desce je skladba Shadows. Na klavírní baladě se autorsky podílel zpěvák AJ McLean, tahle písnička se tedy měla logicky objevit už dávno předtím na jiném albu – na tom posledním jeho domovských Backstreet Boys. Po jejím poslechu pochopíte, proč se zrovna Shadows do výběru nejslavnějšího boybandu historie nevešla; nezapadla do bezduchého popíku, který se na backstreetovském This Is Us objevil, takže se přes Cowela a label automaticky dostala k dalšímu boybandu. Westlife z ní udělali příjemnou baladu.

Poslechněte si Shadows

http://www.youtube.com/watch?v=EYQWPd5exZM

Roli pilotního singlu ale dostala hitovka What About Now. Ta zároveň nabízí k ochutnávce i jeden z dvou směrů, kterými se album ubírá; What About Now je příjemná poprocková skladba v ležérním rytmu, které dominuje především chytlavá melodie a sborový zpěv všech čtyř stávajících členů kapely. Dalo by se dokonce říct, že Westlife za ty roky neztratili nic ze svého mladistvého kolektivního šarmu. Proč by taky měli, když jim takřka podlézavé skladby jako na drátku připravuje sehraný tým a Westlife tak mají spoustu času na soustředění se na finální podobu (nejen nablýskaných úsměvů) za mikrofonem.
Reprezentovat na poprockové olympiádě by mohla ješzě Reach Out. Tím ale Westlife veškerý rockový materiál vyčerpali. Dál pokračují ve svých oblíbených popových kolejích.

Poslechněte si What About Now

http://www.youtube.com/watch?v=HNX8hYe5dQQ

A tak si na desce až do totálního přejedení „užíváme“ dlouhých a snivých balad. Romantických písniček podle Westlife není nikdy dost, zvlášť teď v květnu. Na novince je pánové sypou jako na běžícím pásu v tom nejpomalejším tempu. Společně s klavírním doprovodem nebo i bez něj, ve finále je to stejně jedno, promění Talk Me Down, Another World či No More Heroes v lapače dívčích srdcí – pokud tedy dívky zrovna neusnou. Je v podstatě jedno, kterou písničku z desky zrovna posloucháte a který nástroj nebo hlas jí dominuje. Všechny skladby jsou jako přes kopírák obšlehnuté z manuálu na popový úspěch.

Pokud trpíte nedostatkem lásky, mohl by vám Where We Are způsobit akutní deprese. V opačném případě vám její přeslazenost zapříčinit nechuť k prvním májovým polibkům. Anebo akutní potřebu spánku.

Westlife – Where We Are
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 52:15
Seznam skladeb: What About Now, How To Break a Heart, Leaving, Shadows, Talk Me Down, Where We Are, The Difference, As Love Is My Witness, Another World, No More Heroes, Sound Of A Broken Heart, Reach Out, I’ll See You Again

Témata: