Je porota SuperStar jako „banda šoubyznysem zhýčkaných dětí“?

Hana-Slivova

Vítejte v kostce! Díváte se na SuperStar? Jak se vám pozdává úroveň soutěžících? A co porota? Neměla by trošku brzdit? Koule jí ze začátku fandila. Ale...

Vtipná porotaV zahraničních verzích SuperStar nebo X Faktoru zasedá v porotě Dobro a Zlo.
Co tím myslím?
Minimálně jeden porotce hraje roli kata neboli čerta. Věštšinou je to muž. Za dobro pak vystupuje andílek, většinou nějaká krásná zpěvule, která čertův řetěz kompenzuje sladkým úsměvem a ochranářskými křídly.
Letošní česká porota ale jako kdyby nevěděla, kdy přestat. Neměla styl a úroveň. Trocha sarkasmu a ostrého vtipu určitě neuškodí, ale čeho je moc, toho je příliš. Anebo se to jen zdá?
Myslí si to zjevně i řada diskutujících na oficiálních stránkách soutěže.
"Porota se nechová profesionálně, jenom jako banda neohrabaných a šoubyznysem zhýčkaných dětí, které urážejí. Kdo jim na to dal právo? Vždyť taková Rolincová se chová, jako kdyby byla bůhvíjaká zpěvačka, přitom takové Janě Kirschner nebo Lence Dusilové nesahá ani po kotníky," zní například jeden z příspěvků.

Nejtrefnější a tak trošku mimo kategorie bývá ve svých soudech většinou Ondřej Hejma. Zbytečně si ze soutěžících nedělá legraci, ale když se mu něco nezdá, dá to najevo. Pěkně a nehystericky  svůj poznatek vyargumentuje, v jeho tónu neslyšíte žádnou zbytečnou frajeřinu. Spíš možná lehkou únavu.

Děláme si legraci ze soutěžících. Sledujte od času 11:20.

Náběh na "andílka poroty" měla z počátku kdysi andílkovská Darina Rolincová, která si ale stále není tak úplně jistá tím, jestli mý být anděl, nebo spíš starší učitelka či vychovatelka.  
Samostatnou kapitolou je pak Marta Jandová. Dračice s kapelou Die Happy na pódiu, žena se skvělým hlasem a drivem, za porotcovským pultíkem by ale idiota udělala i ze svých nejbližších. Neustálé dvojsmysly, sexuální narážky, slovník jako dlaždič a všudypřítomná vulgarita. Jsi tlustá? Tak nežer. Neumíš zpívat? Trošku se ti vysmějeme a pak pěkně do kamery vyjmenuj kamarády, kteří ti řekli, že zpívat umíš. Na pár hodin ze sebe udělej blázna národa a vrať se pěkně domů na vesnici.
Jasně, kdo nezaintonuje notu, nemá do soutěže chodit, ale je opravdu nutné vtipkovat pořád dokola na účet těch, kteří jsou "loseři" už na první pohled?

Myslet by na to občas mohl i Pavel Habera, z něhož se stal po boku topmodelky Daniely Peštové trendy Evropan. Vypadá sice dobře, slovník a způsob vyjadřování by ale ještě nějaké změny unesl. Ať se mu kandidát na titul federální SuperStar líbí, nebo ne, Palo Habera. Líbí, nebo ne? pokaždé se tváří, jako kdyby před ním někdo šlápl do výkalu. Slovy z tohoto okruhu ohodnotí každého druhého "zpěváka", který neuspěje, a televize Nova i Markíza už tyhle sprostoty ze strachu před pokutou začala vypípávat.

Ačkoliv ze začátku mohl systém "nemažeme se s vámi" na diváky zabírat – přeci jen, po uhlazeném Michalu Horáčkovi nebo Eduardu Klezlovi přišel silnější "vítr" – otázkou zůstává, jestli to v příštích dílech bude diváky ještě bavit. Skoro by se dalo říct: zlatý "nepatrně mrtvý Zbyněk Drda" Eduarda Klezly. Svůj hodnotící účel tyhle hlášky díky silné osobnosti porotce splnily a soutěžící, potažmo ti u televizí, si nepřišli jako diváci laciného sestřelování panáků na pouti.   

Abychom si ale jenom nestěžovali.
Tenhle týden si na Kouli přečtete ještě například report z narozenového koncertu Dana Bárty, křtu nové desky Vypsané fixya také z večírků DJ Tiësta a bossanováckých Francouzů Nouvelle Vague. Čeká na vás i Tomáš Klus ve čtvrtečním rozhovorovém balení nebo recenze nové desky Nelly Furtado.

Hezký týden s Koulí
hanas@koule.cz