Jednoduchý příběh, který dýchá a žije


Jsou lidé, kteří mají značně vyvinutou emocionální paměť. Pod silným citovým pohnutím či otřesem si zapamatují i ty nejdrobnější detaily. V čerstvě oscarovém filmu Milionář z chatrče touhle pamětí, zdá se, disponuje Džamal Malik, dítě z bezútěšného indického slumu. Teď sedí před kamerami v přímém přenosu tamní mutace pořadu Chcete být milionářem. Jak je možné, že zná odpovědi na všechny otázky? Je to dítě štěstěny, nebo podvodník?

Mimořádný snímek Milionář z chatrče se proslavil díky osmi Oscarům, které si začátkem týdne odvezl z udíleníen Americké filmové akademie v Los Angeles, včetně toho nejdůležitějšího – za nejlepší film. Jako režisér se pod ním podepsal Danny Boyle, druhý z čerstvých držitelů Oscara. Boyleho nepochybně fascinují lidé, v nichž dřímá elán vyhrabat se ze společenského dna. Zajímá jej i aspekt dlouhodobého přátelství. Také v Milionáři z chatrče hraje velkou roli přátelství mezi odlišnými charakterovými typy, zrada, vykoupení a oběť. Ne nadarmo režisér v jednom rozhovoru prozradil, že v mládí chtěl být knězem. V Česku jsme Boyleho dosud znali jako tvůrce kultovního Trainspottingu. Stejně jako se tento film o skotských feťácích inspiroval knihou Irvina Welshe, i Milionář z chatrče vznikl na základě knižního bestselleru indického spisovatele Vikase Swarupa, který posloužil jako předloha pro scénář Simonu Beaufoyovi, dalšímu nositeli Oscara.

Jednoduchý děj s magnetickou silou
Nejedná se o žádný prvoplánově mravokárný film nebo pohádku, ačkoliv samotný název v první chvíli něco takového evokuje. Je to snímek, který nezavírá oči před bídou dětí ze slumu, před praktikami pasáků dětských žebráků, před metodami výslechu indické policie a v barvitých záběrech ukazuje mravenčí přelidněnost indických měst, kde se jednotlivec zcela ztrácí v davu.

Milionář z chatrče vyniká emotivní kamerou (Oscar pro Anthony Dod Mantleho), dynamickým střihem (Oscar pro Chrise Dickense) a výraznou hudební složkou (Oscar pro Alláha Rakkha Rahmána). Z celého filmu je cítit radost z režírování a pohrávání si s žánry, přes anglický realismus po bollywoodský doják o lásce až za hrob. V téměř každém momentě dokáže příběh diváka překvapit, přestože má v podstatě jednoduchý děj. Hlavní hrdina Džamal sedí ve studiu a odpovídá na otázky, své dedukce pak vysvětluje policistům u výslechu. A vy se přistihnete, jak vás do svého příběhu začíná vtahovat, ten zpočátku tichý a uzavřený nosič čaje se špičatýma ušima, vzhledem připomínající podobiznu Franze Kafky.

Držíte mu palce. Ne proto, že by jeho příběh byl lacině sentimentální, ale protože se tu podařilo vytvořit snímek, který dýchá a žije. A vás nechá vydechnout až na konci, při vpravdě bollywoodské taneční choreografii.

Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire)
Velká Británie / USA, 2008, 120 minut
Režie: Danny Boyle, Loveleen Tandam

Hrají: Dev Patel, Freida Pinto, Ayush Mahesh Khedekar, Anil Kapoor, Irfan Khan a další
Premiéra v ČR: 26. února 2009