Jethro Tull sklidili v Praze ovace vestoje


Za velkých ovací vyprodaného sálu odehráli včera Jethro Tull v Kongresovém centru první ze svých dvou koncertů v Praze. Kapela pojmenovaná po anglickém zemědělském reformátorovi, vynálezci a hudebníkovi 17. a 18. století, představila méně známé i proslulé písně a dlouhé instrumentální pasáže. Na konci svého zhruba devadesátiminutového vystoupení se dočkala bouřlivého potlesku vestoje.

Lídr kapely Jethro Tull, skotský skladatel, zpěvák, textař a flétnista Ian Anderson vběhl na jeviště s pirátským šátkem na hlavě a ihned zaujal svými typickými gesty, hrou na jedné noze a komickým poulením očí. Zpěv a hru na příčnou flétnu doprovázel vzdechy a vzlyky, které patří k jeho typickým projevům. Patří k prvním, kdo v rockové hudbě začali používat flétnu. Vedle méně známých skladeb, jako například Farm On The Freeway, nabízel vděčnému publiku i stovkami koncertů prověřené hity. Hned zpočátku koncertu tak zaznělo Living In The Past ze stejnojmenného alba z roku 1972.

Poslechněte si Living In The Past z roku 1969

Především prvky rocku a folku
Stejně jako při loňském koncertu vyvolala velké nadšení například píseň Heavy Horses ze stejnojmenného 30 let starého alba, kterou někteří znají v podání kapely Poutníci. Diváky nadchl i letitý hit Thick As A Brick a potlesk za své sólo sklidil šedovlasý baskytarista David Goodier, který zaujal ve folkrockové verzi Bachova Bourée. Středověkou atmosférou oplývala také instrumentální skladba Past Time Good Company, před kterou Anderson pohovořil o králi Jindřichu VIII. a jeho šesti ženách. Koncert vrcholil jednou z nejslavnějších písní Jethro Tull Aqualung, v přídavku došlo i na očekávanou píseň Locomotive Breath, která se také nachází na albu Aqualung. To patří k vůbec nejoblíbenějším deskám kapely v České republice.

Poslechněte si slavnou píseň Aqualung

http://www.youtube.com/watch?v=QqZmtq5LhFo

Přestože skupina ve své hudbě mísí především prvky rocku a folku, může se pochlubit i cenou Grammy v kategorii Best Hard Rock/Metal Performance za album Crest of a Knave z roku 1987. Jethro Tull za svou kariéru prodali přes 60 milionů alb a mají na svém kontě více než 60 zlatých a platinových desek. Celkově odehráli přes 3000 koncertů ve 40 zemích světa.

Obliba Jethro Tull v Česku
Na svém letošním turné zahájeném 16. května v Nizozemsku navštíví Jethru Tull Německo, východní Evropu, Finsko, Itálii, Norsko, Libanon a Španělsko. Do Prahy dorazili po vystoupení v arménském Jerevanu, 3. června už je čeká koncert v norském Oslu. Ian Anderson vedle toho absolvuje sólové turné v Anglii a Spojených státech.

Druhé vystoupení velmi populární kapely se uskuteční dnes opět v pražském Kongresovém centru. Jethro Tull hrají v Česku poměrně často; letos tady vystoupí ještě 29. srpna ve Slavkově a 30. srpna v areálu výstaviště Černá louka v Ostravě.

Jethro Tull
31. května 2009, Kongresové centrum, Praha