Ježíšek naděluje muziku. My mu dáváme tipy

Hana-Slivova

My, kluci a holky ze stanice Koule.cz, neposloucháme muziku snad jen tehdy, když spíme. Za rok nám toho ušima prošlo tolik, že už to ani nespočítáme. Na ty nejlepší desky si ale pamatujeme moc dobře - a teď vám o nich napíšeme pár vět. Třeba mezi nimi najdete něco, co o Vánocích udělá radost vašim blízkým.

Doporučuje

Kristina Bílá

Pro kamarády:
Zpěvačka, která mi letos úplně vyrazila dech, je Francouzka Zaz. Její první deska je venku už déle, v Česku ale vyšla až v říjnu. Zaz přenese do obýváku Paříž, navíc má nádherně nakřáplý a sytý hlas. Pohrává si se šansonem, jindy zase střihne kolotočovou skladbu. Ve všech polohách je uvěřitelná a zrkátka dobrá.

Pro tátu:
Tomu svému letos kupuju životopis Keitha Richardse z Rolling Stones. Richards se tu vyjadřuje (kupodivu?)  dost zdvořile a inteligentně. Zároveň si na nic nehraje, neobhajuje se a neschovává. Věci popisuje tak, jak byly, ovšem s grácií.

Pro babičku s dědou:
Pro starší generace volím rozhovory Karla Hvížďaly s Jiřím Suchým, kterému bylo letos 80. let. Součástí knížky je i dárkové CD s jeho písničkami.

Doporučuje

Jana Moravcová

Pro kamarády i rodinu:
Z českých desek bych příbuzným pořídila Racka Tomáše Kluse, Relativní čas od Anny K, End of War od Republic of Two a Ležatou osmičku od Tata Bojs. V cizině se letos hodně povedla deska 50 Words For Snow od Kate Bush a Ceremonials od Florence And the Machine. První dvě ocení určitě i rodiče, Florence je dobrý tip pro kamarádku.

Doporučuje

Marek Bartoš

Pro všechny, kteří mají rádi vyhraněnou muziku s písničkářským podkladem
Tom Waits
Bad As Me. Protože čím je tenhle chlap starší, tím je lepší.

Pro tety a strejdy, kteří s J.A.R. vyrůstali a stýská se jim po bujarých devadesátkách
J.A.R.
Dlouhohrající děcka. Tahle legenda funku to pořád umí skvěle rozjet.

Pro sestry, bratry a rockery
Kasabian
Velociraptor!
Protože tihle Britové dávají i na svém čtvrtém albu vzpomenout na nejslavnější éru britské hudby let šedesátých a sedmdesátých.

Doporučuje

Petr Adámek

Pro tátu:
Wanastowo Vjecy
Letíme na Wenuši. Možná pak opráší starou džísku, zahuláká tak mi to teda nandey, zahraje tři super rify na svoji air-guitar a nostalgicky se rozpovídá, jaký to tenkrát byly super roky.

Pro bráchu discoboye:
Lístky na únorový koncert Exampla. Bude to dobrý a nadupaný taneční večírek.

Doporučuje

Štefan Titka

Pro všechny, které baví muzika a knížky:
IAMX
Volatile Times. Bová deska IAMX Volatile Times tak trochu prošuměla, což je vlastně škoda. Je to sice pořád stejný mustr, ale pokud má někdo ve vašem okolí rád atmosférickou hudbu, uhrančivý hlas Chrise Cornella a čas od času mu nevadí přiznat si svou emo stránku, IAMX je jasná volba.

Knihy:
Jan Novák –
Zatim dobrý. "Románový dokument“ Jana Nováka pro mě nemá v kontextu českého románu obdoby. A je už celkem jedno, na čí straně jste, jestli jsou podle vás bratři Mašínové vrazi, nebo hrdinové. Román nedávno vyšel v novém, doplněném vydání a pokud vás prozatím míjel, rozhodně si místo pod stromečkem zaslouží.

Pierre Bayard – Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli. Pod stromečkem, nejlépe pro ty největší „nečtenáře“, případně intelektuály by neměla chybět ani tato kniha francouzského profesora literatury Pierra Bayarda, v níž se vcelku vtipně zaobírá povahou čtení, respektive specifickou formou čtení – nečtením. Abyste mohli o knihách mluvit, nemusíte je nutně číst. Každý to vlastně už děláme anebo jsme to dělali, vždyť kdo z vás četl například Babičku? Takže proč se nenaučit pár fíglů o vánočních svátcích.  

Doporučuje

Hana Slívová

Pro kamarády nebo sourozence:
Patrick Wolf
Lupercalia. Pátá deska osmadvacetiletého písničkáře a multiinstrumentalisty z Londýna je mix popových melodií, patosu tak akorát, zvukových experimentů a naléhavých textů. Je to zábavná, barevná nahrávk s řadou hudebních odkazů, kterou ocení jak alternativní kamarádka, tak mladší (a možná i starší) bratr.