Jiný kraj, jiný mrav aneb Choutky světových hitparád

matoush

Irsko dojímá příběh boje ženy proti rakovině, hned v sousední Británii se diváci baví devítiminutovým klipem s country tématikou. Ve Francii se zase zjevila hvězda, kterou miluje nejmladší generace. Málokde platí rčení jiný kraj, jiný mrav tolik, jako v hitparádách.

TOP5 amerického Billboard Hot 100 music chartu se od minule vůbec nezměnilo. Stále mu vévodí Flo Rida a jeho Right Round, dvojkou zůstává Dead and Gone od Justina Timberlaka a T.I.. Na trojce se šklebí Flo-Rida, americká jedničkaPoker Face Lady Gaga, o příčku níž Soulja Boy Tell ‚em spolu se Sammiem a jejich Kiss me Thru The Phone. Pátým nejlepším songem je Gives You Hell od The All – American Rejects.

Prozatím porazila rakovinu, tak o tom zpívá
V Británii je vítězem tohoto týdne Island In The Stream v podání čtveřice Vannessa Jenkins, Bryn West, Sir Tom Jones a Robin Gib. Za nimi se pořadí nezměnilo – Flo Rida a Right Round, disco hitovka Just Can’t Get Enough od Saturdays a Poker Face Lady Gaga, pětku si udržela Love Story od Taylora Swiftové. Na špičce irského chartu je Do You Beleive od Julie-Anne Dineen. Příběh písně je fascinující. Julii lékaři jednoho dne oznámili nepříjemnou zprávu, že má rakovinu prsu. Zpěvačka bojovala, opakovaně podstoupila chemoterapii. Píseň nahrála v den, kdy dokončila její druhý cyklus. Chtěla ostatním ženám ukázat, že chemoterapií život nekončí, jak sama říká. „Podpora lidí kolem mě byla ohromující,“ svěřuje se Julie. „Každičká penny, kterou za Do You Beleive vydělám, půjde na podporu rozvoje onkologických středisek po celé zemi.“ Julie-Anne v boji se závažnou chorobou prozatím zvítězila a nemocnici opustila právě v den, kdy se Do You Beleive ocitlo na prvním místě IRMY.

Těsně pod francouzským TOP5 se objevila Sheryfa Luna a její R’n’B hit Ce Qu’ils aiment. Dvacetiletá Sheryfa zahájila kariéru v roce 2007 a již si stihla získat skalní fanoušky i mezi těmi nejmladšími. „Ahoj, jsem Frederico a je mi 12 let,“ píše na oficiálním webu zpěvačky malý obdivovatel. „Jsem z Portugalska a mám hrozně rád tvoje písničky. Rodiče mi vždycky říkají, ať už tě vypnu, ale já je nikdy neposlechnu.“ I patnáctiletá Alison z Belgie si Sheryfu zamilovala. „Jsi krásná!“ píše. 

Jsi krásná, píší Sheryfě. Posuďte sami

Úlet týdne vám ukáže mořské pobřeží i silnice z westernu
Takový Úlet týdne jako tentokrát jsme vám ještě nenabídli. Neaspiruje na něj nikdo jiný než britská jednička tohoto týdne Island In The Stream. Doplňuje ji totiž skutečně neobyčejný videoklip. Trvá téměř devět minut a můžete v něm vidět mnoho rozmanitých scén –  mořské pobřeží, silnici jako vystřiženou z westernu nebo velmi surrealistický koncert v závěru. A fakt, že autorská čtveřice Jenkins, West, Jones, Gib patří k nejoblíbenějším britským komikův, dojem umocňuje. Takže nezbývá než dodat: Užívejte muziky!

Podívejte se na devítiminutový úlet

Billboard Hot 100 Music Charts (USA)
1. Flo Rida
– Right Round    
2. T.I. feat. Justin Timberlake – Dead And Gone
3. Lady GaGa – Poker Face  
4. Soulja Boy Tell ‚em feat. Sammie – Kiss Me Thru The Phone        
5. The All-American Rejects – Gives You Hell

theofficialcharts.com (Velká Británie)
1. Jenkins, West, Jones, Gib
– Island In The Stream
2. Flo Rida – Right Round
3. Saturdays – Just Can’t Get Enough
4. Lady GaGa – Poker Face
5. Taylor Swift – Love Story

ultratop.be (Belgie)
1. Lady Gaga
– Poker Face
2. Paul and Fritz Kalkbrenner – Sky and Sand
3. Kings of Leon – Use Somebody
4. Kid Cudi vs. Crookers – Day ‚n‘ Nite
5.Polarkreis 18 – Allein allein

spanischarts.com (Španělsko)
1. U2
– Get On Your Boots
2. Tanga Team feat. 2 Eivissa – Big Fiesta
3. Metallica – All Nightmare Long
4. Fangoria – Más es más
5. Franz Ferdinand – Ulysses