Jiří Stivín obohatil němý film o nový rozměr


Málokterý filmový fajnšmekr na Letní filmové škole v Uherském Hradišti si nechal ujít včerejší projekci němého filmu Nanuk, člověk primitivní s živým hudebním doprovodem, o který se famózním způsobem postaral Jiří Stivín. Jinak bylo celé pondělí zasvěceno přednáškám o populárním komiksu.

Němý film Roberta Flahertyho Nanuk, člověk primitivní z roku 1922 se pokládá za průkopníka žánru dokumentárního filmu. Přibližuje život a rituály rodiny Inuitů v nehostinné arktické pustině, a i když se snímek tváří autenticky a Flaherty se snažil o realističnost, některé záběry prý přesto tvůrci zinscenovali.

Podívejte se na ukázku z filmu Nanuk, člověk promitivní s původním hudebním doprovodem

http://www.youtube.com/watch?v=KKQ-WyPJq2o

Hudební kousky improvizátora Jiřího Stivína
Jazzový hudebník a improvizátor Jiří Stivín dostál své pověsti multiinstrumentalisty, když si na pódium přinesl nespočet druhů fléten a dalších nástrojů, pomocí smyčky pak předváděl neuvěřitelné kousky. Děj na plátně při jeho hře dostával úplně jiný rozměr. Třeba při vyčerpávajícím lovu mrože nastoupily temné dramatické tóny, při stavbě iglů nebo hře Nanukových dětí čišela z improvizované melodie bezstarostnost, při sněhové vánici dokonce zazněla meluzína a při záběrech moře bublala voda.

Poslechněte si Jiřího Stivína

http://www.youtube.com/watch?v=p1kdVidmD2k&feature=related

Vzpomínka na klasiku z Hollywoodu
Další zajímavou volbou pro účastníky LFŠ mohly být včerejší filmy klasického Hollywoodu, které patří do nemalé sekce nazvané „Migrace jako syndrom“, zaměřující se na filmaře imigranty. Fritz Lang pocházel z Vídně, v Německu pak točil svá slavná expresionistická díla Metropolis nebo Nibelungové. Ale ani po emigraci do Hollywoodu jeho jméno nezapadlo. Návštěvníci festivalu mohli zhlédnout jeho neméně slavný americký debut Byl jsem lynčován z roku 1936. Další takovou lahůdkou byl snímek Sunset Boulevard režiséra Billyho Wildera (také původem z Rakousko-Uherska).

Podívejte se na trailer filmu Sunset Boulevard

Přednášky o populárním žánru komiks
Celý den probíhaly přednášky o populárním žánru komiks. Zaměřily se například na komiksovou estetiku ve videoklipech nebo na komiksový překlad. Přednášku o komiksové scenáristice vedl filmový publicista a scenárista Tomáš Baldýnský, který se podílel na vytvoření komiksu Zelený Raoul, a Tomáš Hibi Matějíček, mimo jiné podepsaný pod Šifrou mistra Hanky a multimediálním festivalu KomiksFEST!. Přednášky budou pokračovat i v příštích dnech a doplní promítané filmy (například o známém komiksovém hrdinovi Tintinovi). Na filmovce také oslaví své 40. výročí u nás kdysi populární Čtyřlístek.

Beznadějně vyprodaná byla včerejší divadelní představení; jak Růžový panter sehraný Divadlem Husa na provázku, tak neuvěřitelně vtipný Karavan Evropa čtyř úžasných improvizátorů z divadla Vosto5.