John Carter – boj o místo na planetě sci-fi filmů

Stefan-Titka

Postavu Johna Cartera stvořil spisovatel Edgar Rice Burroughs, který je u nás spíš známý jako duchovní otec Tarzana. John Carter měl ale na literární i filmovou popkulturu neméně významný vliv. George Lucas se jím inspiroval při psaní Hvězdných válek, hlásili se k němu i klasici sci-fi literatury Arthur C. Clarke nebo Ray Bradbury. I Cameronův Avatar za svůj vznik údajně vděčí tomuto „brakovému“ hrdinovi. Jak tedy může dopadnout film, ve kterém hraje hlavní roli právě John Carter?

Problém je zřejmý. Jak chcete být originální ve světě, který několik desítek let „těží“ z vašeho mýtu? Nedá se říct, že by film John Carter: Mezi dvěma světy tento ožehavý problém vyřešil. To, co přes dvě hodiny sledujeme na plátně, je dnes už de facto jen derivát všech nápodobenin, které tu alespoň papírově byly dřív.

Spolu s Johnem Carterem se ocitáme na planetě Barsoom (Mars), kam se náš dobrodruh dostane díky záhadnému talismanu. Postupně se zaplete do války dvou znesvářených měst a rozhodne se pomoci Heliu. Částečně proto, že druhé město je opravdu ďábelsky zlé, částečně proto, že princezna města Helia Dejah Thoris (Lynn Collins) je opravdu kus a nějakou tu nově objevenou Carterovu superschopnost (skákání, síla) by v boji proti nepříteli využila.

Při sledování vám chtě nechtě dojde jedna věc – u Disney Pictures mají enormní zájem na napodobení fenoménu Hvězdných válek/Avatara a svět Johna Cartera má být tím vehiklem, který jim to umožní. Do těchto vysněných sfér má film ale bohužel poměrně daleko – ano, svět Johna Cartera má svá světlejší místa (souboj s bílými opicemi je fajn), ale i přes výborné triky není tak uchvacující, jak asi být měl.

John Carter: Mezi dvěma světyVizuálně je John Carter právě někde mezi Skrytou hrozbou a Dunou. Ze Skryté hrozby tu zůstává hlavně design jednotlivých mimozemských ras a prostředí pouště. Režiséru Andrew Stantonovi se musí nechat, že alespoň nejde cestou polodementních postav typu Jar-Jar Binkse ze Skryté hrozby, které se snaží zavděčit nejmladšímu publiku, a digitální postavy se i v psychologickém slova smyslu snaží rozehrát trojrozměrně. Ve výsledku se mu to ale daří tak napůl.

Ani Taylor Kitsch není v roli Johna Cartera bůhvíjak přesvědčivý. Pokud vám někdo zůstane v paměti, pak nejspíš princezna Dejah Thoris v podání Lynn Collins, která na sebe přitahuje pozornost v každé scéně. Záporáka tu nepřekvapivě hraje v poslední době král záporáků Mark Strong, jemuž by nějaké to přeobsazení čas od času neuškodilo.

Scénář Johna Cartera jede podle mustru podobných velkofilmů, moc překvapení tu na člověka nečeká. S čistým svědomím nemůžeme ani tvrdit, že snímek plní představu „brakového“ praotce všech sci-fi příběhů. Otázka je, jestli to s 3D efekty a mnohamiliónovým rozpočtem vůbec někdy bylo možné.

John Carter: Mezi dvěma světy (John Carter)
USA, 2012, 137 minut, české titulky
Režie: Andrew Stanton
Hrají: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Willem Dafoe, Ciarán Hinds, Thomas Haden Church, Samantha Morton, Bryan Cranston a další
Premiéra v ČR: 8. 3. 2012