Jsme dýdžejové s kytarami, říkají Airfare

Jiri-Vanek

Rocková skupina Airfare je trochu netradiční zjev na českém hudebním poli. Všem členům je jen málo přes dvacet, ale sebedůvěry mají na rozdávání. Thomas Lichtag (kytara, zpěv) a Lukáš Chromek (kytara) při dopoledním rozhovoru v kavárně už tak energicky nepůsobili, vypadali jako nenápadná dvojka kluků. I když možná je to tím, že den před rozhovorem, jak říkají, „hodně chlastali“...

Právě jste vydali novou desku Do You Like My Shit?. Jak dlouho jste ji nahrávali?
Thomas:
Ve studiu jsme strávili asi měsíc.
Lukáš: Trvalo to docela dlouho, protože jsme hledali různý optimální nastavení zvuku aparátů. Samotný nahrávání pak bylo hotový skoro hned, protože je to všechno dělaný živě, bez dotáček.
Thomas: Podle mě by rockový kapely měly nahrávat živě.

Jak dlouho vznikal materiál na druhou desku? Měli jste všechno před začátkem nahrávání, nebo jste něco dopisovali ještě ve studiu?
T:
První písnička na Do You Like My Shit? vznikla ve studiu už při nahrávání naší první desky, Hotel Moscow. Před nahráváním jsme měli všechno hotový, ale poslední tři písničky se zrodily v průběhu dvou týdnů před tím, než jsme šli do studia.

Airfare nahrávali desku Do You Like My Shit asi měsíc. Popíjeli při tom méně než při přípravách minulé desky… Foto Airfare

Cítíte sami na Do You Like My Shit? nějaký posun oproti Hotel Moscow?
L:
Míň jsme ve studiu chlastali.
T: Ale zas když jsme to skládali, tak jsme taky chlastali. Ale myslím si, že jsme skládání písniček na druhou desku věnovali víc času.

Na Hotelu Moscow jste měli veliký hit. Která písnička z druhého alba je nová Sorry Baby?
L:
Žádná.
T: Šli jsme do toho s tím, že nechceme napsat hit, co budou hrát rádia dvacetkrát denně, ale že chceme udělat něco kvalitního. Koneckoncůto, co se hraje v rádiích, moc kvalitní hudba není, někdy se kvůli tomu kopu do hlavy, že jsme měli rádiový hit.
L: Možná Collapse má podobný tah jako Sorry Baby.

Právě ke skladbě Collapse se váže nějaký příběh. Co se vlastně stalo?
L:
Náš basák Tomáš Vitásek napsal tuhle písničku a den nato zkolaboval.
T: Máme zkušebnu na kopci ve Zlíně, na úplně opuštěným místě, a tam jsme byli týden zavřený a docela jsme řádili…
L: No, a Tomáš jeden den napsal Collapse, chlastali jsme až do rána a druhý den večer jsme měli hrát koncert. A Tomáš najednou přišel nahatý ze sprchy do obýváku, hrozně se třepal a chtěl zavolat záchranku.

Poslechněte si Sorry Baby

Spousta kapel teď zkouší nové způsoby distribuce nahrávky: dávají skladby zadarmo ke stažení na internet, nová CD vycházejí jako příloha časopisů. Nepřemýšleli jste o něčem podobném?
L:
Rádi bychom dali alespoň nějaký písničky ke stažení. Ale nejsme úplně nezávislí, máme vydavatelství, takže tyhle věci rozhodují tam. Na druhou stranu nám vydavatelství poskytuje hudební nezávislost – díky němu můžeme desku točit analogově a mít větší rozpočet, než kdybychom si to dělali sami.
T: I když by samozřejmě bylo super mít na natáčení milióny a pak cédéčko vydat zadarmo.
L: Tam bychom se chtěli jednou dopracovat.

Celá deska je nahrávaná analogově, do pásů a ne do počítače. Má to smysl, když pak nevyjde na vinylu? Navíc v dnešní době, kdy si většina lidí nahrávky ripuje do mp3?
T:
Má to smysl pro nás.
L: Kdyžmáš rád závodní auta, tak si koupíš Porsche 911 GT3. Normální holka, kterou pak svezeš z Prahy do Brna, nepozná, jestli je to obyčejná devět set jedenáctka, nebo GT3. My jsme ti fajnšmekři. A k rock’n’rollu je analogový natáčení ideální.

Poslechněte si Collapse z nové desky Do You Like My Shit?
Poslechněte si Mom. Dad I´m Dead z nové desky Do You Like My Shit?

Poslechněte si She Comes Around z nové desky Do You Like My Shit?

Za relativně krátkou dobu existence se v Airfare vystřídala spousta bubeníků. Proč jste pořád ještě nenašli toho pravého?
T:
Hodně bubeníků má svojí vizi, chtějí to dělat po svým a jejich vize nesedí do naší vize.
L: V technice není problém, vybíráme si bubeníky, který hrát umějí. Těžko ale najít někoho, kdo splyne s  kapelou, se zvukem, jaký chceme. Navíc taky hledáme člověka, co bude mít invenci při skládání nových písniček.

Vy dva a baskytarista Tomáš Vitásek bydlíte v jednom bytě. Vešel by se vám tam vůbec ještě bubeník?
T:
Bylo by to sice ještě šílenější než teď, ale vešel. A bylo by to úplně super, protože zkušebnu máme pět minut od bytu. S naším prvním bubeníkem jsme mohli chodit denně zkoušet. A když se nám třeba někdo ozval kvůli koncertu, mohli jsme se hrozně rychle dát dohromady.
L: Jednou jsme třeba hráli tři hodiny po tom, co nám takhle někdo zavolal.

Nejlepší je Slash! Ne, Angus Young! Foto Airfare

Když spolu bydlíte, nehádáte se kvůli tomu, co budete poslouchat za hudbu?
L:
Máme velký rozptyl, ale nakonec se vždycky shodneme.
T: Někdy se trochu hádáme, musím třeba Lukáše vyfackovat, když mu říkám, že nejlepší je Slash, a on si pořád myslí, že Angus Young(kytarista slavných AC/DC – pozn. red.).
L: Já dneska ráno nemohl vstát, tak jsem si pustil Korny, abych se probudil.
T: Korny? Ježíšikriste!

Blur, nebo Oasis?
T:
Blur.
L: Blur.

Lou Reed, nebo Iggy Pop?
T:
Iggy.
L: Reed.

Lou Reed, nebo David Bowie?
T:
Bowie.
L: Bowie.

Metallica, nebo Guns ‚N‘ Roses?
T:
Guns ‚N‘ Roses.
L: Guns ‚N‘ Roses.

Kaiser Chiefs, nebo Bloc Party?
T:
Ani jedno…

Beatles, nebo Rolling Stones?
L:
To je nejtěžší.
T: Asi Rolling Stones.
L: Já za sebe dám asi Beatles.

Řešíte nějak škatulkování hudby? Dá se styl, který hrajete, nějak pojmenovat?
T:
Někdo říká, že hrajeme pop, někdo říká, že hrajeme punk-rock, ale je to úplně jedno.
L: My říkáme, že hrajeme rock’n’roll, protože to žádná jiná kapela u nás neříká.

Jasně, rock’n’roll. A co sex a drogy?
T:
Sex super. Drogy jsou věci, po kterých se nejdřív cítíš dobře, ale po nějaký době se už tak dobře necítíš. A pro kapelu je to docela ničící. Třeba Guns ‚N‘ Roses byli s drogami v extrému. Je to dokonalá kapela a dokonalá hudba, asi i kvůli těm drogám, ale podívej, jak dopadli.
L: Nic moc, pár desítek miliónů na účtu…

Hodně lidí vaši hudbu popisuje jako energickou a zábavnou, ale vytýkají vám, že nejste originální. Vadí vám to?
L:
To, co hrajeme, není originální, tak co by nám na tom mělo vadit? Rock’n’roll je dnes už podmíněný tím, že nebudeš dělat nic originálního. Takže nám vlastně vytýkají naši přednost. Jsme dýdžejové s kytarami, jenom mícháme různý věci.
T: Když říkají, že jsme zábavný a energičtí, tak je to super. Ani kdybychom se snažili, tak nic originálního neuděláme.
L: Chceme dělat dobrý koncerty, aby se tam diváci nenudili. Lidi musí slyšet na koncertě sílu a energii, s jakou ty tři akordy zahrajeme. Můžeš hrát dé-gé dobře, nebo špatně – a my to hrajeme dobře.

Airfare
Čtyřčlenná česká skupina hrající, podle vlastních slov, rock’n’roll. Jádro kapely tvoří česko-americký zpěvák a kytarista Thomas J. Lichtag (syn slavného dokumentaristy Steve Lichtaga), baskytarista Tomáš Vitásek a kytarista Lukáš Chromek. Skupina za krátkou dobu své existence stihla vydat dvě desky (v roce 2008 Hotel Moscow, aktuální, letos vydané CD se jmenuje Do You Like My Shit?). Předskakovala řadě známých jmen (Wanastowi Vjecy, Wohnout, The Rasmus) a získala několik ocenění: píseň Sorry Baby z alba Hotel Moscow se stala Skladbou roku 2008 podle časopisu Filter, kromě toho bodovala v řadě hitparád, skupina dostala titul Objev roku 2007 TV Óčko.