Jsme Sex Pistols (Led Zeppelin, The Police…) a přišli jsme vám zase zahrát

Milan-Janecek

Nesporně fascinujícím fenoménem na poli hudebního byznysu jsou návraty slavných kapel. Za tímto krokem může být spousta úmyslů. Jakkoli, faktem zůstává, že mnoha fanouškům a mladším generacím se tak plní sen, vidět na podiu velikány, kteří určovali vývoj hudby a o nichž předtím spíše jen slýchali. Takovým případem je i americká kapela Eagles.

Mezi muzikanty se traduje, že kapela je jako manželství. Někdy spolu vydrží rok, někdy dva, někdy deset let a někdy celý život. Často se ale stane, že i když se rozejdou, po nějaké době se opět dají dohromady. Něco je žene k návratu, potřebují být opět spolu.

Nemám tě rád. Už s tebou nebudu hrát!
Zajímavý je už samotný fakt, že se rozpadlá kapela dá znovu dohromady. Velmi často doprovází její rozchod pohnutá atmosféra. Vzpomeňme třeba na Eagles, kteří si během posledního koncertu v roce 1980 vyhrožovali fyzickým násilím. Vzájemná nesnášenlivost a řevnivost stály také za rozpadem The Police, The Who, The Beatles, ABBA nebo Sex Pistols. Honba za hudební dokonalostí stála za mnohonásobným rozpadem a obnovením King Crimson. Stálá nespokojenost Roberta Frippa s hudebním vyjadřováním je již pověstná.
Rozpad kapely může ale zapříčinit i smrt jednoho z členů nebo stačí i nemoc. Příkladem je skupina Led Zeppelin po smrti bubeníka Johna Bonhama v roce 1980, nebo rozpad Roxette v roce 2001 kvůli nemoci zpěvačky Marie Frederikssonové. Samostatnou kapitolou je rozpad kapely po zásahu politického režimu, jako tomu bylo v roce 1983 v Československu v případě zákazu Pražského výběru. Často se také kapely rozpadnou v momentu, kdy se chce nějaký jejich člen vydat na sólovou dráhu – typickým příkladem je už zmíněný Robert Fripp a jeho King Crimson.

Když opadnou vášně a slovo dostane rozum…

The Beatles na Abbey Road. Vrátí se ještě někdy?

Zdá se, že čím tragičtější rozpad kapely, tím slavnější návrat. Jako jeden z nejslavnějších v historii se považuje v roce 1994 comeback a následné turné Eagles. Podobně je vždy velmi mnoho humbuku kolem Led Zeppelin, když se sejdou kvůli nějaké výjimečné události – ať už to byl v roce 1988 koncert ke 25. výročí nahrávací společnosti Atlantic, nebo reunion na jediný koncert v roce 2007 v O2 Aréně v Londýně.
Jaké pohnutky bývají za návratem kapely na scénu? Ve chvíli, kdy vyšumí rozvášněné emoce, si muzikanti často uvědomí, že navzdory všemu negativnímu se jim společně hrálo dobře a chtěli by to znovu zkusit. To platí třeba o již zmiňovaných Eagles, ale stejně dobře o The Who a o dalších kapelách. Podle vlastního vyjádření stála v roce 1996 společná touha znovu hrát i za návratem Sex Pistols, nicméně všeobecně se soudí, že za reunionem hnaly členy skupiny spíše prázdné kapsy než splynutí hudebních duší. Mezi reuniony kapel v jejich nejslavnějším složení můžeme zařadit turné Black Sabbath s Ozzy Osbournem v roce 1997, návrat Bruce Dickinsona do Iron Maiden v roce 1999, Tommyho Lee do Motley Crue v roce 2004 nebo reunion klasické sestavy Yes v roce 1996.
Reuniony byly vítaným osvěžením v sólových aktivitách jednotlivých členů Pražského výběru v 90. letech 20. století (stejně jako u Thin Lizzy), než došlo v roce 2006 ke krizi a rozpadu, aby se kolem Michaela Kocába po necelém roce kapela vytvořila znovu, s jinými členy a s názvem Pražský výběr II.

Vrátí se Beatles nebo ABBA?

The Police se Stingem

Občas se stane, že se kapela vrátí na nátlak fanoušků. Nebo se bývalí spoluhráči rozhodnou dát příznivcům dárek v podobě turné. Miliony fandů tak potěšili Genesis s Philem Collinsem v roce 2006 a The Police v roce 2007. Poslední zprávy hovoří i o návratu Roxette, skupina už naplánovala několik koncertů po západní Evropě.
S očekáváním se do budoucna hledí, zda někdy ožijí takové veličny, jako byli The Beatles (Paul McCartney a Ringo Starr se syny  Johna Lennona a George Harrisona), nebo ABBA (autorská dvojice Ulvaeus – Andersson prý opět spolupracuje). Očekává se také reunion Genesis s Peterem Gabrielem.
Ať už ale za návratem kapel stojí cokoliv, nás fanoušky to musí jen těšit. Na koncertech si tak můžeme užívat přítomnost kapel, které kdysi stavěly základní kameny a formovaly rockovou a populární hudbu. A které jsme si vždycky přáli vidět a slyšet naživo.