Jurský svět: Atrakce, kterou je radost navštívit

martinsvoboda

Přemýšlíte, jestli vyrazit na film Jurský svět, další pokračování Jurského parku? Dejte mu šanci. V ranku letních blockbusterů pro celou rodinu je to podle nás nejsilnější letošní zářez.

Režisér Colin Trevorrow doposud natočil jen indie komedii bez jediné akční nebo trikové scény. A co se stalo? Steven Spielberg mu dal 180 milionů dolarů, aby přivedl na svět čtvrtý díl/reboot série Jurský park, následovníka jednoho z trikově nejdůležitějších filmů všech dob, jenž byl navíc iniciačním kinematografickým zážitkem pro celou jednu generaci a rozpoutal dinosauří mánii trvající v podstatě dodnes.

Herec Jeff Goldblum by řekl, že jde o nejblbější nápad v truchlivé historii blbých nápadů, ale Spielberg dokázal, že už si (na rozdíl od trojky) vypěstoval cit pro nástupce. Jeho Jurský svět je mírně infantilní a ve všech ohledech nedokonalá, nicméně charismatická a chytlavá atrakce, kterou je radost navštívit. Nejlíp v IMAXu, kde skvěle vyniknou nejen hlášky sympatických postav, ale i dostatečně zvládnutá dinosauří akce.

Efekty možná nejsou na maximu a vystrkují tak trochu obří ještěry z reality a chybí jim hmotnost animatronických loutek, nahrazují ji ale dravostí a mrštností. Jurský svět rozhodně postrádá i wow efekt prvního dílu, ten už ale nebude možné nikdy zopakovat; a poslední film, jenž se mu přiblížil, byl Avatar Jamese Camerona, což je přece jenom trochu jiná liga zkušenostmi i možnostmi jeho tvůrců.

Jurský svět tak dopadl v podstatě nejlépe, jak mohl, vysoce nad očekávání všech nedůvěřivých fanoušků. Má tempo, vtip, vkusně brnká na nostalgickou notu, navazuje mnohem víc, než se původně očekávalo. Sice je to pořád jen nastavená kaše série, v níž se stále dokola děje to samé, po nedostižné jedničce jde ale o první díl, který se nemusí ani trochu stydět. Každý klad je tu sice mírně zředěný nějakým záporem a zmíněné tempo znemožňuje napojení se na emoce, v ranku letních blockbusterů pro celou rodinu jde ale zatím o nejsilnější letošní zářez.

Jurský svět
Akční/Thriller, USA, 125 min.
Režie: Colin Trevorrow
Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D´Onofrio, Ty Simpkins a další 
Premiéra v ČR: 11. 6. 2015  

Témata:,