Justin Timberlake: S novým albem zpět v nejvyšší popové lize

chocobo

Boybandům se mnoho posluhačům vysmívá. Vžil se totiž předpoklad, že každé uskupení líbivých klučičích tváří musí produkovat špatnou muziku, za níž stojí parta vyvoněných kenů bez gramu hudebního nadání. Z omylu nás v minulosti vyvedli díky Robbiemu Williamsovi Take That a radost mohou mít i spící 'N Sync. Justin Timberlake na třetí desce The 20/20 Experience dokazuje, že se pro své povolání narodil.

Když v roce 2006 Justin Timberlake vydal druhou studiovku FutureSex/LoveSounds, postavil mnohé kritiky před nelehký úkol: museli uznat, že po rutinním sólovém debutu Justified dostali do rukou perfektně utaženou popovou nahrávku. Timbalandovi, producentovi alba, ležel mainstream u nohou a z Justina se stala globální hvězda. Jenže pak se bývalý přítel Britney Spears hudby zřekl a abstinence mu vydržela celých šest let.

Za tu dobu se samozřejmě mnohé změnilo – Timbalanda se všichni přejedli a Nelly Furtado, další z jeho v minulosti úspěšných oveček, v roce 2012 dokázala, že navázat na dřívější dominanci po dlouhé pauze rozhodně nebude tak snadné (v jejím případě se tento úkol ukázal být nemožným).

Poslechněte si Justina v YouRadiu

Justin však svůj návrat rozjel mnohem lépe. Předně zabodoval tím, že o kuchtění nové lahůdky nikomu neřekl. Neobklopoval ho žádný tlak, žádná přehnaná očekávání. Pak to přišlo – oznámení, singl, album – vše v rychlém sledu za sebou, bez řečí. A vyplatilo se to.

Hudba "Justina T." na The 20/20 Experience dokazuje, že není žádnou sezónní jednohubkou pro náctiletá děvčata, kterým kolena podlamují litry nezvladatelných hormonů. Pro takové publikum je tu "Justin B." Timberlake natočil hudebně náročnější, nelineární a metodicky přesně vystavěnou desetipoložkovou koláž, jež zasytí široké spektrum posluchačů a jež jasně navazuje na předchozí desku. Může za to především zmíněný producent Timbaland, pro nějž může být práce odvedená pro Justina zpáteční jízdenkou do nejvyšší popové ligy.

http://www.youtube.com/watch?v=Kgp05Wwg–E

Spolu dali dohromady opět mikrokosmos urban beatů aktuálního r’n’b ražení a nechali jednotlivé kompozice rozpínat na pozadí klasických nástrojů. A že natahovali znatelně – většina tracků neskončí dříve než za sedm minut, výborná Mirrors (

)  je dokonce ještě o minutu delší. Tento singl zároveň patří mezi nejhitovější písničky alba a producentův rukopis je tu znát nejvíce ze všech songů.

Zdánlivě přepálená stopáž pro deset skladeb má ale své odpodstatnění. Za jedním jménem jsou totiž schované dvě části téhož, které oddlišuje buďto nálada, nebo instrumentální složka. Let The Groove In se nejprve představí jako rozjetá mexická party, aby v druhé části dozněla se smyčkami v duchu velkoměsta. V Don’t Hold The Wall se o sebe prozměnu opírá hiphop s tanečním elektrem.

Po jednoznačně soudobé FutureSex/LoveSounds se Justin tentokrát více obrací do minulosti. Výsledkem jsou uhlazené, elegantní a nevzrušivé skladby signalizující interpretovo hudební dospívání. Hudebník, který dokáže zaválet v písničce pojmenované Jahodová žvýkačka (Strawberry Bubblegum), si může zkrátka dovolit cokoliv.

Justin TimberlakeJustinovi a jeho týmu se podařilo ukočírovat mnohovrstevnost nahrávky, takže nenudí a zároveň se v písních dokážete zorientovat. A to umí málokdo. Je proto jedině dobře, že se zpěvák vrátil a uzmul si zpět své místo, které v době jeho nepřítomnosti zůstalo nevyplněno.

Justin Timberlake – The 20/20 Experience
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 70:02
Seznam skladeb: Pusher Love Girl, Suit & Tie (featuring Jay-Z), Don’t Hold the Wall, Strawberry Bubblegum, Tunnel Vision, Spaceship Coupe, That Girl, Let the Groove Get In, Mirrors, Blue Ocean Roar

Témata:,