K čemu je alobal aneb Top 7 parodií komika Weird Al Yankoviče

josefmartinek

Je to už jedenatřicet let, co americký komik Weird Al Yankovic vydal první parodické album. Ani po třech dekádách ho nepřestalo bavit utahovat si ze všemožných hvězd napříč žánry, a tak jsme při příležitosti čerstvé čtrnácté studiovky Mandatory Fun vybrali jeho nejvtipnější parodie. Nechybí hity popových ikon, rockové Nirvany, jeden hiphopový kousek a prostor dostala i milovaná polka.

Eat It

1984, originál: Michael Jackson – Beat It

Jeden z největších hitů osmdesátých let, Beat It Michaela Jacksona, si Al Yankovic vyhlédl v roce 1984 a byla z toho jedna z jeho nejúspěšnějších parodií, za kterou mimo jiné získal i Grammy v kategorii Nejlepší komediální nahrávka. V písničce se to hemží různými jídly od jogurtu až po kuře, a kdo by nechtěl jíst, má si vzpomenout na hladovějící děti v Japonsku. Není proto divu, že na konci klipu, který se dějově snaží držet originálu, z toho hlavního hrdinu bolí břicho.

Like a Surgeon

1985, originál: Madoona – Like a Virgin

Parodie Like a Virgin Madonny patří mezi ty, jejichž klip příliš nečerpá z původní verze – zatímco zpěvačka natáčela video na gondole v Itálii, Like a Surgeon se odehrává v nemocnici. Stejné jsou jen některé symboly, například lev, který si v parodii kráčí po nemocniční chodbě. Jinak jsou k vidění hlavně různé skopičiny na operačním sále. Co se všechno dostalo pod ruku chirurga Yankoviče? Podívejte se sami, bylo toho dost.

Smells Like Nirvana

1992, originál: Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Hit všech hitů, Smells Like Teen Spirit od Nirvany, si vzal humorista do parády v roce 1992. Video se příliš neliší od originálu: Yankovic v něm vypadá úplně jako Kurt Cobain a také ostatní členové kapely mají své věrně napodobitele. Stejné zůstaly i kulisy střední školy. Jen parta parodující Nirvanu prostě působí o trochu legračněji. Vtipný je i obal singlu – Yankovic napodobil přebal alba Nevermind, ze kterého hit pochází, a roli dítěte ponořeného pod vodou zaujal on sám. 

White and Nerdy

2006, originál: Chamillionaire feat. Krayzie Bone – Ridin‘

I z drsných rapperů si Yankovic utahuje: v roce 2006 natočil parodii klipu Ridin‘ od dvojice hiphoperů Chamillionaire a Krayzie Bone. Schytali to v něm všichni snobové. Hlavní hrdina rapuje, že byl nejlepší ze třídy, pije čaj Earl Grey a chce se bavit s gangstery. Ti před ním ale raději utíkají. V USA to byl komikův nejúspěšnější singl, dostal se až do Top 10 tamní hitparády. Zajímavostí je, že klip má dnes téměř 90 milionů zhlédnutí, což je dvojnásobek přehrání originálu. 

Perform This Way 

2011, originál: Lady Gaga – Born This Way

Ani Lady Gaga nemohla Yankovičově humoru uniknout před třemi lety si vzal na paškál její tehdejší hit Born This Way. Video Perform This Way patří mezi jeho nejpropracovanější – kromě úvodního líhnutí z vejce totiž obsahuje bohatou škálu těch nejšílenějších kostýmů, které zpěvačka vystřídala, od včelího úlu až po legendární hovězí obleček. Zahlédnout můžete také odkaz na tehdejší soupeření Gaga s Madonnou, která kolegyni nařkla, že si ústřední motiv písně vypůjčila z jejího Express Yourself.

Foil 

2014, originál: Lorde – Royals

K novému albu Mandatory Fun si Yankovic připravil sérii klipů, jimiž jeho vydání propagoval. Parodie hitů Pharrella Williamse (tweety z pohřbu) nebo Robina Thicka jsme vám už představili v samostatných článcích, neměli bychom ale opomenout ani cover Royals novozélandské zpěvačky Lorde. Zatímco ta ve svém hitu řeší nablýskaný svět plný diamantů a luxusních hodinek, do kterého nechce patřit, komik nás zavádí do kuchyně, kde ukazuje, k čemu všemu je dobrý alobal. Video má za pár dní už přes 12 milionů zhlédnutí.

NOW That’s What I Call Polka + Polka Face

2011 a 2014, medley

A ještě jedna ukázka z nového alba: v písničce NOW That’s What I Call Polka smíchal Yankovic nejrůznější hity z poslední doby a udělal z nich směsici ve stylu polky. Ve výběru nechybí destrukční koule Miley Cyrus, Get Lucky francouzských Daft Punk nebo Gotye s Kimboru. Není to přitom poprvé, co Yankovic, který sám hraje také na akordeon, něco takového udělal – přikládáme i podobný mišmaš Polka Face, kde zpracoval songy Lady Gaga, Britney Spears, Justina Biebera či Katy Perry. Tři roky stará písnička má i zábavný animovaný klip. 

Témata: