Kabát: Pokaždé se bojíme, že na nás nikdo nepřijde

KatarínaStraková

Pátou desku v nouzovském studiu Sono v současné době chystá skupina Kabát. Po probdělé noci nám dal rozhovor baskytarista a textař Milan Špalek, jenž se k psaní textů ovšem teprve chystá. "Nahrávky si vezmu do auta, ve kterém potom jezdím několik dní a poslouchám je pořád dokola, až mě nějaká z písniček zavede do textu," popisuje skládací proces. A fanoušky uklidňuje: Filozofovat se na desce nebude ani tentokrát.

Povězte mi o albu, na kterém tu teď pracujete.
Milan Špalek:
Teď jsme nahráli deset písní bez zpěvů, protože nejsou texty. Písničky začneme poslouchat, tak pět půjde pryč a nahradíme je jinými. Anebo jich zbyde třeba osm. Vidím to tak, že nahrajeme ještě deset nebo dvacet songů, ze kterých vybereme finálních dvanáct pecek pro desku.

Na základě čeho vybíráte?
Na desku půjde ta písnička, ke které mě napadne text.

Poslechněte si Kabát v Youradiu

U vás se na texty čeká poměrně často.
Hrozně dlouho mi to trvá. Často trhám a přepisuji, aby slova frázovala a skladba měla nějaký ksicht.

Vnímáte sám u sebe posun v tématech?
Na začátku jsem psal o čemkoliv, teď už u mě funguje autocenzura, spousta věcí mi nevyhovuje. A Pepa Vojtek má taky nějaký názor,už nechce zpívat jen písničky o tom, jak se někde člověk opíjí.

Po čertech velkej koncert II –
Kabát na Vypichu v září 2014

 

Na 13. září 2014 chystá skupina Kabát repete pět let starého open-air vystoupení na Vypichu v Praze 6. Tehdy na koncert dorazilo 60 tisíc lidí.

Nejlevnější vstupenky stojí 399 Kč, koupíte je zde.

Rozpis večera:

18:30 – 19:30 D-A-D (dánští hosté)
20:00 – 22:00 Kabát

O čem budete psát teď?
Vůbec netuším. Bývá to tak, že nahrávky si vezmu do auta, ve kterém potom jezdím několik dní a poslouchám je pořád dokola, až mě nějaká z písniček zavede do textu. Rozhodně se ale nechystám hluboce filozofovat, rád bych napsal jednoduché texty. Moudra by se k nám ani nehodila.

Kdy chcete desku vydat?
V létě bychom rádi pustili ven nějakou ochutnávku, a když to dobře půjde, deska vyjde v září.

Pro vaše alba jsou charakteristické propracované booklety, bude to tak i v případě nadcházející novinky?
Určitě. Cédéčka se dnes neprodávají jako dřív, takže když už si ho někdo koupí, ať má v ruce něco pěkného. Grafik si vždycky před začátkem prací desku poslechne, dostane nějaké nápady od nás a na základě toho pak dáme obal dohromady.

Jakým způsobem album podpoříte? Pojedete na turné?
Na plánování turné teď není čas. 13. září bude velký koncert na Vypichu. Pokud se všechno podaří, turné bychom chtěli jet až v roce 2015, ale to je teď opravdu ve hvězdách. S jistotou můžu říct jen to, že v létě úplně vynecháme festivaly, budeme se soustředit na přípravu Vypichu.

Na Vypich se vracíte po pěti letech, tehdy na vás přišlo šedesát tisíc lidí. Bude kapacita areálu stejná, nebo očekáváte větší návštěvnost?
My se před každým koncertem bojíme, že přijde málo lidí. Pokaždé chodím na pódium dívat se do hlediště, a když vidím, že je plno, přijdu do šatny a říkám: "Tak, kluci, ano noha." Psychicky připravujeme na to, kdyby lidé nechodili. Ale oni pořád chodí, to je zajímavé. A samozřejmě budeme rádi, když přijdou mraky lidí.

Předskakovat vám budou dánští D-A-D. Co je to za kapelu?
Začínala na konci 80. let a vydala tehdy desku, která nás hrozně moc bavila. Jsme stejně staří jako oni, rostli jsme vlastně s nimi. Pozvali jsme je, protože jsme si chtěli zahrát s někým, koho máme rádi.

Přátelíte se s nimi?
Ne, troufli jsme si je pozvat až teď. A doufáme, že se spřátelíme.
Ota Váňa (kytara): Oni se hlavně musí nejdřív naučit pořádně anglicky, abychom si mohli pokecat.

Takže to visí na nich.
Ota Váňa:
Přesně tak. Ještě bychom se mohli my naučit dánsky.
Milan Špalek: Myslím, že třeba Hurvajs (bubeník, pozn. red.) by se dánsky naučil za dva měsíce, on je hodně šikovný na jazyky. Včera třeba mluvil plynně maďarsky, haha.

Nedávno jste vydali trojalbum Suma Sumárum (výroční edice 25 let), které obsahuje mimo jiné také DVD se všemi videoklipy. Pouštíte si je občas?
Milan Špalek:
Občas na to narazím na YouTube. Vidím, jak jsme tam mladí, což mě štve, protože bych chtěl být v tom stavu znovu. Občas se ale hodně zasměju, někdy jsou to opravdu výplody. Hlavně ze začátku, když nebyla dokonalá technika. Například písnička Králíci je velká legrace.

Témata: