Kabát zkouší před megakoncertem v kulturáku na Kladně


Skupina Kabát se měsíc před svým megakoncertem, který proběhne 12. září v prostorách u letohrádku Hvězda v Praze 6, na tři dny nastěhovala do Kulturního domu Sítná v Kladně. Kapela chce před svým jediným vystoupením do konce tohoto roku vyzkoušet a nazvučet speciální sluchátka vyrobená v Německu.

Rockeři z populráního Kabátu se důkladně chystají na svůj zářijový koncert a speciální techniku, která je nezbytná ke zdárnému nazvučení show, "zajíždějí" kousek za Prahou.  "Pódium bude totiž tak veliké, že se nedá nazvučit klasickými odposlechy," vysvětluje zpěvák skupiny Josef Vojtek.
Koncert se bude konat u příležitosti 20. výročí společného hraní ve stejné sestavě. Pořadatelé odhadují, že by na akci mohlo přijít až 50 tisíc lidí.  "Je to asi největší akce, jakou kdy Kabát udělal. K těm 20 letům jsme chtěli uspořádat něco jiného než běžné turné," řekl Vojtek s tím, že zahrají bez předkapely. Posluchači mohou očekávat průřez všemi alby Kabátu a hity, které si oblíbily téměř všechny generace posluchačů, jako například Žízeň, Moderní děvče, Starej bar, Colorado, Na sever a mnoho dalších. Počet lístků, které půjdou do prodeje pro oblast před pódiem, bude ale omezený. U takto velkých koncertů se totiž z bezpečnostních důvodů musí prostor přepažit koridorem z nášlapných zábran, aby se zamezilo případné tlačenici diváků.  
Podle pořadatelů se rozsah akce vyrovná zahraničním produkcím. Jen dopravu zvukařské aparatury budou zajišťovat tři velké kamiony, konstrukce pódia bude srovnatelná se scénami, které používají na svých turné Rolling Stones, Metallica nebo AC/DC. Náklady na koncert, které zahrnují například i položení umělého trávníku na ten přírodní, aby jej návštěvníci neponičili, převyšují částku deset milionů korun.
    
Chystá se nové album
Na podzim chce teplická skupina vydat další album, na kterém nyní pracuje ve středočeském studiu Nouzov. "Muzika už je natočená a připravená na doplnění vokálů, které nazpíváme po koncertu," uvedl Vojtek. Zatím bezejmenné album by se mohlo objevit do konce roku, na koncertu z něj ale Kabát žádné skladby nezahraje. Kabát je na koncertech hojně navštěvovanou kapelou. Na turné Dole v dole přišlo v roce 2004 na 190 tisíc lidí, na zatím poslední turné Corrida pak dorazilo 240 tisíc fandů.  "Koncert na Vypichu se s turné ale nedá srovnávat. Bude to úplně jiné, na klasické turné zkusíme vyrazit zase příští rok," dodává Vojtek.
Pražský koncert Kabátu si vyžádá speciální dopravní opatření, o kterých bude informovat i Koule.cz. (sli)