Kabáti se valí do Prahy. Nic nového, nic složitého

Jana-Moravcova

Na začátek hádanka. Co najde většina fanoušků hospodského rocku pod stromečkem? Že by desátou desku znovu-zlatých Slavíků? Kabáti přichází po čtyřech letech s albem, které pojmenovali s vtipem sobě vlastním Banditi di Praga. Nic nového se na něm sice neděje, obdarovaní se ale i tak můžou těšit na dobrou porci klasického kabátího bigbítu.

Hned z počátku je třeba říct, že novinka Kabátu Banditi di Praga je variace na to stejné, co tu bylo už devětkrát a devětkrát mělo úspěch. Balík více či méně vtipných rýmů a úderného rocku, tentokrát poskládaný do podoby třinácti skladeb a dvou bonusových tracků, které se příští rok objeví ve filmu F. A. Brabce V peřinách (Peří, prach a broky a Schody). Z opileckých rýmovaček sice výtečný textař Milan Špalek částečně vyrostl, na ostrovtipu však naštěstí neztratil téměř nic. Všechno je zkrátka při starém, jinými slovy, ani Banditi di Praga váš názor na Kabát pravděpodobně nezmění.

Poslechněte si ukázky z nové desky

Výhodou Kabátu je, že jeho skalní fanoušci si nepotrpí na překotný hudební vývoj. Kapela tak v klidu jede po své hardrockové, lehce hospodské dráze a i pod taktovkou producenta Milana Cimfeho jde do nových skladeb s obrovskou energií. Včetně stále skvělého hlasu frontmana Pepy Vojtka.

No prostě pili jsme až hrůza…
Vlna kytarového nasazení ve stylu Motörhead, jež oslavuje skladba Kdo neskáče není Švéd, vybafne na fandy naplno hned v úvodní Banditi di Praga. Úvodní song je ale první a zároveň poslední, který má co dočinění s pirátskou stylizací z přebalu desky. Koncept tedy oproti očekávání chybí, nutno ale dodat že běhu desky to nijak nebrání. Album „nakousne“ řadu témat, od typických alkoholových historek v Nesahej na můj drink až po popularitu internetových sociálních sítí ve skladbě Potkali se v Paříži.
Řadu klasických rockových vypalovaček typu Projdu zdí nebo Kdeco nám zachutná rozmělňuje baladická bonusovka Schody s keltským doprovodem. Uvidíme, jak zafunguje ve zmíněném filmu V peřinách. Samozřejmostí jsou i punkové skladby Matky & závity (

.

Nazvat album Banditi di Praga očekávanou klasikou bez experimentů by bylo asi zbytečné. Na loňském mnohatisícovém koncertě na pražském Vypichu jsme viděli, že Banditi di PragaKabát má spoustu příznivců, kteří na nášup právě takových hospodsko – přímočarých skladeb netrpělivě čekají. Kabátu navíc zvedá body i radost z hraní, která z alba tryská proudem. Teď ještě, aby energii předávali dál na živých koncertech. Vždyť za poslední dva roky zahráli jen dvakrát.

Kabát – Banditi di Praga
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 43:38
Seznam skladeb: Banditi Di Praga, Matky and závity, Lady Gag a Rin, Kdeco nám zachutná, Kávu si osladil (pro Frantu), Ebenový hole, Projdu zdí, Narvi tam ten styl, Don Pedro von Poltergeist, Potkali se v Paříži, Nesahej na můj drink, Kdo neskáče není Švéd, Mouse Decadence, Peří Prach a Broky, Schody

 

 

Témata:,