Kalendář Proměny 2016: Kdo si střihl Kloboučníka z Alenky v říši divů?

Redakce

Kalendář Proměny 2016 je tady s dalšími dvanácti fotografiemi, které představují české a slovenské osobnosti v nečekaných rolích, tentokrát opět filmových. Série portrétů slavných filmových postav vznikla opět pro nadaci Archa Chantal herečky Chantal Poullain.

Celý výtěžek spolu s výnosem z prodejen kalendářů opět pomůže projektům, které nadace každoročně realizuje v českých nemocnicích. „Prostředky, které nadace získá z prodeje kalendáře Proměny a z charitativní dražby originálů fotografií, se opět promění v zrekonstruovaná dětská oddělení v českých zdravotnických zařízeních,“ upřesnila ředitelka nadace Tereza Valentová a dodala:

„Kalendář vzniká každoročně už sedm let a pomáhá nám financovat náročné úpravy, které zlepšují prostředí pro malé pacienty po celé republice. Poděkovaní tak patří nejen těm, kteří si kalendář pravidelně kupují, ale i všem osobnostem, které mu věnují svůj čas a stanou se jeho tvářemi.“

Na křtu se objevily některé tváře z letošního kalendáře – Lenka Krobotová, Chantal Poullain, Jitka Schneiderová a Vladimír Polívka, ale přišli i další: Jiří Knot, Klára Melíšková, Jaroslav Plesl, Anna Polívková, Filip Rajmont, Marian Roden, David Suchařípa, Šárka Vaculíková a Martin Zach.

Autory kalendáře Proměny jsou fotograf Petr Kurečka a režisér Marek Škarpa a už posedmé se jim podařilo dát dohromady vizuálně silné fotografie a zajímavou sestavu osobností, které se nebály jejich mnohdy ztřeštěných nápadů. „Každý rok sedíme nad prázdným papírem a docela dlouho přemýšlíme, jestli jsme už nevyčerpali všechny nápady. A je pravda, že je to každým rokem těžší a těžší. Už jsme fotili téměř s každým, kdo je pro nás hvězdou v tom pravém slova smyslu a také už jsme vyčerpali ty nejznámější předlohy pro naše fotografie,“ říká Petr Kurečka.

Režisér Marek Škarpa ho doplňuje: „V jednu chvíli ale přijde první nápad, u kterého se zasmějeme, najednou je těch nápadů několik a během pár dní máme na stole víc jmen a předloh, než potřebujeme. Pak přijde další těžký okamžik. A to vybrat tu nejlepší sestavu z toho, co se nám líbí a co si myslíme, že se bude líbit vybraným hvězdám.“

Kalendář pro rok 2016 se vrátil k tématu filmu a vzniklo 12 portrétů slavných filmových ikonických postav. Napříč filmovými žánry a stoletím kinematografie. V kalendáři se tak setkávají legendární Baron Prášil v podání Lilian Malkiny s Maskou Vladimíra Polívky, kočičí ženou Jitky Schneiderové, nebo Mrs. Doubtfire Karla Heřmánka.

„Nejtěžší jsou fotografie s komplikovaným kostýmem nebo maskou. Taková byla letos právě Chantal Poullain a její Kloboučník z Alenky v říši divů, nebo Gandalf s Davidem Prachařem. Zdánlivě jednoduché fotografie, jakou je Forrest Gump v podání Honzy Budaře, jsou zase náročné v dokonalém zachycení předlohy. U takové fotografie vám nepomůže ani maska ani kostým,“ popisuje nástrahy Proměn fotograf Petr Kurečka.

Proměny 2016 si dávají záležet na tom, že ne každý na první pohled pozná osobnost, která se pod maskou skrývá. Tak je tomu třeba u postavy plešatého Doktora Zlouna z filmu Austin Powers, kterou si s radostí vystřihla herečka Lenka Krobotová.

Dalším příkladem je hrozivá postava Hannibala Lectera, kde si slovenský herec Milan Kňažko zakryl celou tvář a prozrazuje ho jen hrozivý pohled. „Zrovna Hannibala bych si na stěnu v obýváku ze strachu asi nepověsil, ale Milan Kňažko byl dokonalý. Když jsme začali fotografovat, skoro nemluvil a jen na nás upíral ten strašidelný pohled. Úplně mi běhal mráz po zádech,“ přiznává druhý z autorů, Marek Škarpa. Úplně z jiného těsta je zábavná Sestra v akci Báry Hrzánové nebo hrdinský retro Superman v podání sportovce a moderátora Romana Šebrleho.

A to nejlepší nakonec. Karel Gott se ujal role Dona Corleoneho z filmu Kmotr s noblesou sobě vlastní. „Karel je pro nás takovou třešinkou na dortu. Fotografovali jsme s ním pro kalendář Proměny už podruhé a těšíme se, že se potkáme i do třetice. Teď mu hlavně přejeme brzké uzdravení a určitě mu pošleme velké pozdravy přímo ze křtu kalendáře 18. listopadu,“ uzavírají Petr s Markem.