Tipy na zdravé jídlo: Farmářské aplikace vás dovedou k těm nejlepším produktům u nás

karolinabranikova

Propadli jste ovoci a zelenině ze zahrádky a masu ze zvířat, která viděla modrou oblohu i zelenou trávu? Farmářské výrobky sklízí úspěchy a na poli potravin si získávají čím dál tím větší prostor. Chcete vědět, kde najdete ta nejlepší vajíčka, víno pěstované s láskou a domácí chleba? Zeptejte se aplikací!

Farma v kapse

Do rodiny tuzemských food aplikací nedávno přibyl nový přírůstek. Webová a mobilní Farma v kapse je tu pro všechny, kteří neradi kupují plastová rajčata ze supermarketů a potrpí si na regionální produkty. Ať už jste kdekoli, Farma v kapse vám pomůže najít nejbližšího farmáře, který se s vámi rád podělí o to nejlepší ze svých chovatelských a pěstitelských počinů.

Aplikace má v kapse přes tisíc prodejních míst, a to jak farmářské obchody a trhy, tak u cesty, po které zrovna jedete. Díky jednoduchému filtru na mapě České republiky hravě zjistíte, která z prodejen je vám nejblíže, co v ní najdete, její přesnou adresu, kontaktní údaje nebo otevírací dobu. Vyhledávat produkty můžete také podle typu potravin. A sortiment je široký. Najdete tu masné výrobky, ovovce a zeleninu, bylinky, vejce, mléčné výrobky, pečivo, alko i nealko nápoje, sušené plody nebo med. 

Do služby se mohou zapojovat i sami farmáři, zahrádkáři, vinaři a pěstitelé všeho druhu a jejich hodnocením můžete pomoci ke zkvalitňování celé služby. Aplikace je také šikovným nástrojem k získávání informací o skladování potravin nebo způsobu přípravy a nechybí ani blog s čerstvými novinkami a aktualitami o farmářském dění. 

Aplikace je ke stažení zdarma pro zařízení s operačním systémem iOS a Android

Adresář farmářů

V loňské sezóně se zrodila další farmářská služba Adresář farmářů. Stejně jako její mladší konkurent funguje v desktopové i mobilní verzi a pomáhá spojovat farmáře s jejich přímými zákazníky. Na svědomí ji má Hnutí DUHA, které aplikaci spustilo ku příležitosti Mezinárodního roku rodinného farmaření. Ano, každý den i rok je co oslavovat, dokonce i rodinné farmaření. 

Narozdíl od Farmy v kapse bere Adresář farmářů slovo bio o něco vážněji. Na seznamu více než šesti set prodejních míst najdete kromě farem a tržišť i tzv. biokluby, ve kterých můžete nakupovat přímo od prověřených farmářů z blízkého okolí a přesně tedy víte, čí mrkev právě chroustáte. Ve filtru dokonce objevíte i výraz KPZ. Nejedná se o krabičku poslední záchrany s rajčetem, okurkou a kloubáskou, ale o Komunitní podporované zemědělství. Tak se alespoň dozvíte něco málo z farmářské terminologie. 

U jednotlivých prodejen a farem najdete informace o aktuálních produktech, o pěstitelích a chovatelích i o doplňkových aktivitách, jako například prohlídka farmy nebo krmení zvířat. 

Aplikace je zatím dostupná pouze pro operační systém Android zdarma.