Kamarád taky rád – další pokus o sex bez lásky

Stefan-Titka

V Hollywoodu se nám v posledních letech rozmáhá nový trend: utahování si z romantických komedií a klišé, se kterými pracují, včetně toho největšího - osudové lásky. Jedním z těch posměváčků je i Kamarád taky rád, takže otázka zní: Co nového může komedie s Justinem Timberlakem a Milou Kunis nabídnout?

Na začátku se postava ztvárněná Milou Kunis rozejde se svým přítelem před kinem, kde promítají Pretty Woman. Je trochu příznačné, že film, který se snaží o nový druh romantické komedie, cituje příběh, jenž v 90. letech žánr oživil. Jeho síla spočívala v tom, že vzal všechna klišé s žánrem spojená a otočil je o 180 stupňů. Z Popelky prostitutka, z prince businessman, místo dlouhého čekání na „splynutí“ sex hned na první schůzce.

Současná romantická komedie se pokouší o podobný žánrový revival. Kamarád taky rád má vychází z toho, z čeho čerpá jiný film, který jsme letos viděli – Hlavně nezávazněNatálií Portman a Ashtonem Kutcherem. V obou snímcích jde o jedno, dát vale čemukoliv, co zavání slůvkem „vztah“, a upřednostnit sex. Oba filmy dokonce i stejně končí; spadnou do toho klišé, kterému se snažily vysmát.

Na straně snímku Kamarád taky rád ale stojí hned několik věcí – třeba že Justin Timberlake, ztvárňující mladého a talentovaného šéfredaktora časopisu Dylana, je opravdu lepší herec než Ashton Kutcher. Společně s Milou Kunis předvádějí něco, za co by se nemuseli stydět ani herci z první poloviny minulého století, kdy byly in „přestřelkové“ výměny dialogů ve filmech žánru „screwball comedy“.

Filmový kritik Andrew Sarris sice tento žánr jednou popsal jako „sexuální komedii bez sexu“, což v případě tohoto filmu nesedí tak úplně (ano, souloží se tam), nicméně jinde – především v ulítlém výchozím předpokladu a chemii mezi hlavními představiteli, v kulometných dialozích, které horko těžko stíháte pochytat (pokud v kině louskáte titulky poctivě, připravte se na rychločtení) – vlivy bezpečně identifikujete.

Mila Kunis a Justin TimberlakeJak už to tak v podobných typech rychlokonverzaček bývá, něco zafunguje, ale spousta věcí ne. Pár věci vás pobaví, ale v ohromném množství mluveného slova za a) buďto spousta věcí zapadne, za b) nezafunguje tak, jak má nebo za c) není vůbec vtipná.

Justin Timberlake i Mila Kunis jsou zábavní, Woody Harrelson si svou roličku sportovního gay redaktora taky vychutnává plnými doušky, ale film se snaží o dynamiku tak moc, že jejich potenciál vyplýtvá v dialozích, ze kterých, upřímně, po chvíli rozbolí hlava. V druhé půlce tempo trochu zvolní, posuneme se do fáze „sex přešel v cit“ a k dobru dostaneme i melodramatickou zápletku otec-syn. Už je ale jasné, že Kamarád taky rád skončí tak jako vždycky.

Je to vlastně předem prohraný boj, který tyto žánrobijci s filmovými klišé svádí. Člověk podvědomě chce šťastné konce, takže ve výsledku jako by film jen tvrdošíjně testoval možnosti, jak z formulky romantické komedie ven, aby na konci s povzdechem rezignoval a dořekl obvyklé: „…a žili spolu šťastně až do smrti“.

Kamarád taky rád
Režie:
Will Gluck
české titulky, 109 min.

Hrají: Justin Timberlake, Mila Kunis, Woody Harrelson, Emma Stone, Richard Jenkins, Jenna Elfman a další
Premiéra v ČR: 29. září 2011