Kapela Sto zvířat: Vykradli Čajkovského!

Redakce

Nečekaně se s klasikem klasické hudby Petrem Iljičem Čajkovským na svém novém albu Ministerstvo mého nitra ve skladbě Struny podzimu potkává skupina zcela jiného stylového zaměření Sto zvířat. Desáté album Sto zvířat vznikalo během posledních dvou let opět kompletně na texty Tomáše Belka, pod hudbou je podepsán většinou Jan Kalina. Křest alba se uskuteční 22. října ve Velkém sále pražské Lucerny.

„Je to spíše zásluha našeho textaře Tomáše Belka, který jako vždycky napsal skvělý text. A když se zpívá o festivalu Struny podzimu a rozsvíceném Rudolfinu, tak mě pochopitelně naskočila pro mne nejlepší popová hudba, a to je Čajkovského B moll, z něhož jsme ukradli povolených osm taktů,“ řekl kapelník Jan Kalina.

Kapela hrající z větší míry styl ska má k vážné hudbě kladný vztah. „Já mám klasickou hudbu ráda a šla bych se podívat na Struny podzimu, ale nemám na čas. Ovšem v kalpele je spousta lidí, kteří klasickou hudbu hrají, například trumpetista Pablo Herzog hrající s hradeckými filharmoniky,“ uvedla zpěvačka Jana Jelínková.

„Ukrást v téhle naší srandovní muzice něco z vážného tématu je prostě správné, kdyby dnes Čajkovskij žil, klidně by si s námi zahrál na piáno. Navíc jsme všichni heterosexuálně zaměření, takže bychom ho pro změnu rádi uvítali,“ podotkl s narážkou na údajnou sexuální orientaci Čajkovského Kalina.

Název Ministerstvo mýho nitra kapela podle Kaliny nevybrala náhodně. „S Tomášem (Belkem – pozn. red.) už máme padesát let a je dobré se rozhlížet nejen dopředu a okolo sebe, ale také do sebe,“ sdělil.

Křest alba se uskuteční 22. října ve Velkém sále pražské Lucernyy, kde kapela rovněž oslaví 25. narozeniny za účasti mnoha hostů. Formace Sto zvířat vznikla v roce 1990 z někdejšího rokenrolového bandu Matěj Čech.

Skupina debutovala stejnojmennou deskou v roce 1993. Své zatím poslední, celkově deváté, album Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách, jež je určeno hlavně dětem, natočili v roce 2013.

Na kontě mají 12 klipů. V současné době Sto zvířat hrají v sestavě Jana Jelínková (zpěv), Jan Kalina (zpěv, perkuse), Jan Beruška Šobr (kytara), Petr Hostinský (zpěv, klávesy), Jiří Hanzlík (barytonsaxofon), Martin Kachna Líska (trombon), Pablo Herzog (trubka), Willy Versteeg (baskytara) a Miki Nop (bicí).

Témata: