Kapely na Votvíráku? Po loňském úspěchu jsme nikoho přemlouvat nemuseli

Hana-Slivova

Od pátku 12. června do neděle 14. června se bude na letišti v Milovicích otevírat za účasti kompletní tuzemské poprockové špičky letošní festivalové sezóna. Start ve velkém stylu obstará festival Votvírák, který je pro fanoušky zcela zdarma – a letos navíc se speciálním hostem, zpěvačkou Lucií Bílou. „Těším na všechny účinkující a na návštěvníky, kteří se přijedou pobavit a relaxovat na mou malou garden party,“ říká s úsměvem jednatel a programový ředitel Votvíráku Artur Kaiser.

Artur Kaiser

V roce 2008 na Votvírák, první velký festival sezony, dorazilo přes sto tisíc lidí. Jak účastníky dokážete spočítat, když neprodáváte lístky? Počítá se letos s důkladnějším součtem návštěvníků,  například pomocí turniketů?
Při loňském sčítání se vycházelo z přesně vyměřených ploch před jednotlivými pódii, které se sčítaly, v jeden daný okamžik jsme tedy propočítávali dané metry. Na metr čtvereční jsme počítali se dvěma návštěvníky. I když každý, kdo byl na koncertě Chinaski,Kabátu nebo Kryštofa, ví, že metru čtverečním stálo více lidí než dva.
Abychom čísla zpřesnili, budeme letos festivalovou páskou označovat každého návštěvníka. Pro letošní Votvírák je připraveno 150 tisíc pásek pro návštěvníky a dále pak tři tisíce pásků kapely, VIP hosty a technický personál.

Festival Votvírák již tradičně láká na vstup zdarma. Znamená to tedy, že za sebou máte silné sponzory? V České republice se v tomto směru jedná o unikátní projekt.
Hudební festival Votvírák je postavený především na velmi silném marketingu. Má vlastní sponzoringovou divizi, jejíž členové už několik let podporují například Ceny Anděl, Desku roku nebo O2 Sázavafest. Už delší dobu spolupracujeme s několika silnými partnery, bez kterých by se tento projekt nedal zrealizovat.

Richard Krajčo + Kryštof = tahák festivalu Foto Votvírák 2008

Na festivalu se představí více než 500 kapel a interpretů. Jak dlouho takový program sestavujete? Musíte některé účinkující k vystupování přemlouvat?
Opravím vás, letos se na Votvíráku představí více než 700 interpretů. První kolo jednání s nimi proběhlo už v říjnu minulého roku a po pravdě řečeno, po loňském úspěchu jsme nikoho přemlouvat nemuseli.

Letošní festival ozdobí svým vystoupením Lucie Bílá. Jak se vám tuto zpěvačku, která na podobných akcích nevystupuje, podařilo zlákat?
Lucie Bílá velice ochotně přijala pozvání, jen jsme museli zkoordinovat její účinkování v muzikálu Carmen tak, aby nekolidovalo s dramaturgií Votvíráku.

Je nějaký interpret, kterého byste na festival rád dostal? Interpret, na jehož angažování pracujete, ale zatím se to nedaří?
Letos jsme hodně usilovali o speciálního hosta Karla GottaBig Bandem Felixe Slováčka. Ale vzhledem k tomu, že dva dny před Votvírákem bude mít Karel Gott oslavu narozenin, museli jsme od tohoto záměru bohužel odstoupit.

Diváky lákáte také na pestrý doprovodný program. Co nabízíte oproti konkurenci?
Minulý rok měli diváci příležitost vidět vystoupení letecké akrobatické skupiny Flight Bulls, exhibice na biketrialech a na in-linech. K dispozici byly také dvě zábavné zóny Coca-Coly a Gambrinusu, dále dětský koutek, letní kino s nabídkou více než třiceti filmů a další atrakce. Letošní doprovodný program je zatím překvapení. Ale jsem si jistý, že návštěvníci rozhodně zklamaní nebudou.

Sledujete, koho na festivaly vozí konkurence? Přemýšlíte do budoucna i o nějaké zahraniční hvězdě?
Už asi dva roky dostávám otázky, kdy přivezeme na Votvírák zahraničního interpreta. A já už dva roky odpovídám, že Votvírák stojí ryze na české a slovenské hudební scéně.

Hovořili jsme už o Lucii Bílé a jejím angažmá na Votvíráku. Na koho se vy osobně nejvíce těšíte?
Já se těším na všechny účinkující a na návštěvníky, kteří se přijedou pobavit a relaxovat na mou malou garden party 🙂

Nalaďte se a poslechněte si votvírákovou náladu na chytrém rádiu Musiline

Témata: