Kapesní balení Snow Patrol zní skvěle

Jana-Moravcova

Snow Patrol nachystali na podzimní albové žně EP Called Out in the Dark čítající čtyři skladby. Zvukovou stopu, která uteče, než se stačíte nadechnout, ale kompenzuje kvalita, potvrzující staré známé moudro o tom, že méně je někdy více. Tenhle předvoj k sedmému studiovému albu se zkrátka povedl.

Ač si post titulního tracku pro nadcházející sedmé album Snow Patrol vybojovala skladba Fallen Empires, jako singl mnohem lépe funguje úvodní Called Out In the Dark, po níž kapela pojmenovala ípíčko. Pokud hledáte atmosférickou, rytmickou skladbu s neskutečně chytlavou ústřední linkou, jíž čistě protkává sexy mužský vokál, pak jste s Called Out In the Dark udělali trefu do černého.

Ve slovech a „chytlavý“ a "sexy" přitom nehledejte negativní konotace, skladba totiž skvěle funguje jako celek bez rušivých elementů. Vznikl k ní navíc originální videoklip, ve kterém se… natáčí videoklip.

Snow Patrol – Called Out In the Dark

Ve zmíněné písničce kapela trochu laškuje s hrou na dokonalost. Se sterilním prostředím to ale nebude tak horké, pět a půl minuty dlouhá Fallen Empires, nabídne gradující exkurzi do akustických kytar a dusavých bubnů, které na jednotvárnou linku vokálu nabalují další zajímavé motivy.

Snow Patrol – Fallen Empires

Po třech minutách čekání ale písnička nabídne spíše zklamání. Čekáte epické finále, vrchol skladby, ovšem přichází útlum a stadionovka se nekoná. Náznak vrcholného zakončení doráží s křížkem po funuse až se čtvrtou minutou a zní spíš jako nastavovaná kaše.

Poslechněte si album na Soundcloudu kapely

[soundcloud url="http://api.soundcloud.com/playlists/1082703" params="show_comments=true&auto_play=false&show_playcount=true&show_artwork=true&color=ff7700" width="100%" height="225" ]

Reputaci alba vylepšuje druhá půle, v prvním plánu balada My Brothers. Akustická kytarovka s klavírním doprovodem připomíná v hlasovém projevu frontmana Garyho Lightbodyho tvorbu Bon Ivera. Ke kytarám a klavíru jako by v mlžném oparu se navíc přidává i foukací harmonika; sympaticky melancholický kousek, jenž atmosférou přenáší do lesů okolo Glasgow, kde kapela nyní sídlí.

Snow Patrol – My Brothers

http://www.youtube.com/watch?v=51D3YPTlyTQ

Snow Patrol – I´m Ready

http://www.youtube.com/watch?v=xx5wwR5fOWc

EP zakončuje I‘m Ready, sestra-dvojče My Brothers. Od melancholické tu Snow Patrol přechází v naléhavou notu, což je jedině dobře; označení "další kňouralové" by totiž nebylo daleko. Sympatická folkařina tu funguje víc než dobře.

Snow Patrol - Called Out in the Dark Jako předvoj k nadcházející dlouhohrající desce, která by mělo vyjít ještě letos, funguje EP Called Out In the Dark fantasticky. Na pohádku o dokonalosti by se tak mohly chytnout nejen skalní fanynky.

Kolik stejně povedených kousků bude i na novém albu?

Snow Patrol – Called Out in the Dark (EP)
Vydavatelství: Polydor
Celkový čas: 16:17
Seznam skladeb: Called Out In the Dark, Fallen Empires, My Brothers, I‘m Ready

Témata:,