Karel Gott pro Kouli.cz: Svazek, co na mě vedla StB, někdo přefotil a prodal médiím


Zpěvák Karel Gott (70) tuší, jak se v posledních dnech dostaly k novinářům stránky ze svazku, který na něj kvůli krátké emigraci v roce 1971 vedla tehdejší Státní bezpečnost. "Někdo ten svazek přefotil a prodal tisku," řekl Kouli.cz Gott.

Karel Gott/Foto archiv Karla Gotta

Koule.cz o celé kauze dnes s Karlem Gottem hovořila. "Jsem šokován, jak může mít někdo přístup ke svazku s mým jménem! Ten člověk ty stránky přefotil a pak je za peníze nabídl novinářům. Takhle to celé bylo," řekl Kouli Gott, který několik dnů kvůli materiálům StB nespal. "S novináři jsem ty materiály probral, oni teď  z nich čerpají na pokračování, co můžu dělat," dodal zpěvák, se kterým jsme se telefonicky spojili.
Celý svazek StB na Gotta vedla pro trestný čin opuštění republiky, protože v létě roku 1971 zůstal se svými spolupracovníky déle v Německé spolkové republice. Nakonec se po dohodě s úřady beztrestně vrátili. Jako důvody krátké emigrace uvedli nespokojenost s pracovními podmínkami v tehdejším komunistickém Československu. Gotta ze svazků asi nejvíce ranil dopis tehdejšímu generálnímu tajemníkovi strany Gustávu Husákovi. Píše se v něm, že "souhlasí s normalizací", a je podepsaný samotným Gottem. Jak se ale v týdnu ukázalo, dopis napsal na prázdný papír podepsaný zpěvákem tehdejší šéf stranické organizace KSČ ve vydavatelství Supraphon Oldřich Bukovský. Novinářům to potvrdil jeho syn. Zpěvák se teď proti řadě věcí ze svazku StB hodlá bránit a podle Blesku už oslovil právníka. (lbp)

V materiálech tehdejší StB se také píše o údajné Gottově sexuální úchylce. Více čtěte tady.

Témata: