Karlu Gottovi nefunguje hlasivka, fanoušci ho ženou k soudu

Lubos-Prochazka

Workoholismus se začíná Karlu Gottovi (70) nevyplácet. Zpěváka celé jaro trápil po operaci zad jeho pracovní nástroj - hlas. I přes rady lékařů, kteří mu doporučovali odpočinek, pořád vystupoval. V posledních týdnech se situace zdramatitzovala. Slavíkovi nezpívala jedna hlasivka, a tak začal přesouvat koncerty. Na jeden ale přeci jen dorazil. Jenže ho odzpíval z playbacku. Fanoušci to bohužel poznali a teď si stěžují: Chceme zpět své peníze!

K celé události došlo ve východoněmeckém městě Eisenhüttenstadt. Někteří diváci si po Gottově vystoupení stěžovali, že Mistr zpíval na playback a koncert byl kratší. Gottův německý manažer Wolfgang Kaminski tvrdí, že měl jeho "kůň" nemocné hlasivky, což pořadateli dopředu oznámili. Organizátoři ale vystoupení zrušit nechtěli a tak s Gottovým týmem domluvili playback. Sám Slavík chtěl koncert zrušit, protože prý plný playback využívá jen velmi nerad. Nakonec to ale neudělal.

Lidé se cítí podvedeni
Koncert pro asi 460 posluchačů trval včetně přídavků zhruba 40 minut. Podle smlouvy měl být pětačtyřicetiminutový plus přídavky, tedy asi hodinový. "Nyní necháme právně prozkoumat, jestli byla smlouva naplněna. Lidé se cítí podvedeni," uvedla Kathrin Hencke z pořadatelské organizace TOR s tím, že byl navíc původně domluven živý koncert. "Bylo mu to trapné a také my jsme toto řešení nepovažovali za šťastné. Ale Karel na koncertu v německém Eisenhüttenstadtu. foto: Märkische Oderzeitungchtěli jsme pořadateli pomoci, protože (finanční) škody by při odřeknutí koncertu byly mnohem větší. V žádném případě jsme nechtěli nikoho ošidit," řekl Slavíkův manažer Wolfgang Kaminski. Pořadatel chtěl o zpěvákově problémech fanoušky informovat, ale management je údajně zavázal k mlčenlivosti. A co na to všechno Gott? "Ta paní se snaží všelijakými způsoby přijít k nějakým penězům. Pořadatelé nejdříve souhlasili s vystoupením na playback a pak si stěžují. Je to pro mě poučení, lituju, že jsem se nechal přemluvit. Snažil jsem se pořadatelům vyjít vstříc, přestože jsem jenom mohl předložit potvrzení o svých nemocných hlasivkách a koncert odvolat. Místo ocenění mě ale pomluvili," řekl zpěvák. Dále upozornil, že i na playback musí zpívat naplno, protože nejde o žádnou "pantomimu".

Poprvé pod palbou kritiky  fanoušků
Podle Koule je to vůbec poprvé, co má legenda české pop music tak velké problémy s hlasem a poprvé, co si jeho fanoušci výrazněji stěžují na jeho vystoupení. Co s tím Karel udělá? Uvědomí si už konečně, že není nejmladší a bude dbát na rady lékařů a dopřeje si hlasový klid? Takhle se totiž může stát, že si své nemocné hlasivky workoholismem oddělá úplně a už nezazpívá ani notu. A to by byl hodně tvrdý konec padesátileté kariéry, nemyslíte, Mistře?

Podívejte se, jak vypadají německé vystoupení Karla Gotta

Témata:,