Štítek Reklama
29. 10.2008

Katapulti vyrážejí na poslední turné

  • Článek
Více článků jako tento
Motiv detailu novinky

Katapult - Autor fotografie: Foto: Archiv

Tuzemská rocková legenda a autoři mnoha hitů, kapela Katapult, vyráží na své poslední turné nazvané Na rozloučenou. Příčinou je neuspokojivý zdravotní stav baskytaristy Jiřího „Dědka“ Šindeláře.

Skupina Katapult vznikla v roce 1975, kdy se původní plzeňští Mahagon, ve kterých působili kytarista Olda Říha a basák Jiří „Dědek“ Šindelář, rozhodli přejmenovat. Již po roce vydávají svůj první singl Půlnoční závodní dráhaLesní manekýn. O rok později již získávají profesionální status a v roce 1978 vydávají svou první dlouhohrající desku Katapult, které se prodalo na 150 000 kusů.

Úspěch doma i v zahraničí
Během osmdesátých let stihla kapela vydat další tři studiové desky, projet na turné nejen celé tehdejší Československo, ale dostali se i do zahraničí, kde slavila úspěchy v Polsku a NDR. Stejně jako mnoho jejich souputníků se i Katapult dostával do problémů s totalitním režimem a několikrát dostal zákaz hraní.

V roce 1990 přerušuje skupina svoji činnost, Jiří „Dědek“ Šindelář odjíždí do Spojených států a Olda Říha se věnuje vlastním projektům. Přesto vycházejí desky Taste of FreedomHit album s výběrem starších nahrávek.

Předskokany Deep Purple, koncerty s hvězdami
O tři roky později začíná Katapult opět koncertovat. Zahrál si jako předskokan Deep Purple (v roce 1993 i 1998). V průběhu devadesátých let hrál na koncertech také s takovými kapelami, jako jsou Slade, Status Quo nebo Sweet. Kapela také vydala dvě studiová alba Chodníkový bluesKonec srandy.

Nové tisíciletí členové Katapultu oslavili vydáním desky Zlatá deska – 25 let live a stále se věnovali především koncertní činnosti. V roce 2003 slavil Olda Říha 40 let na podiích, a to v plzeňském divadélku Jonáš, kde roku 1963 poprvé vystupoval.

O dva roky později vychází poslední studiová deska Všechno nebo nic a také první DVD kapely – Long Live Katapult.

Unplugged turné...
V říjnu toku 2007 umírá bubeník Tolja Kohout a Olda s „Dědkem“ se rozhodnou dojet turné bez něho jako unplugged. V prosinci se ke Katapultu přidává rockový matador Karel „Káša“ Jahn, ale během příprav se „Dědek“ dozví, že se jeho zdravotní stav zhoršil a lékaři mu nedoporučují pokračovat. Ohlášeno je poslední, unplugged, turné.

Program turné:

30.10.  Liberec – DK
5.11.    Plzeň – DK Inwest
8.11.    Velhartice – KD
13.11.  Praha – KC Novodvorská
19.11.  Pelhřimov – KD
24.11.  Pardubice – KD Hronovická
27.11.  Praha – Futurum
2.12.    Františkovy Lázně – Divadlo B. Němcové
4.12.    Zlín – Velké kino
6.12.    Kadaň – Orfeum
13.12.  Cheb – Produkční centrum

Diskografie:

1978    Katapult
1980    2006
1986    Rock de luxe
1988    Pozor, rock! Live 1988
1989    ...a co rock’n’roll
1990    Taste of Freedom
1991    Hit album
1994    Hit album 2
1995    Chodníkový blues
1999    Konec srandy
2000    Zlatá deska 25 let live
2002    Hit album 3
2005    Všechno nebo nic
2005    Long Live Katapult
2006    Grand Greatest Hits
2008    Good Bye (box 6CD)

Fotogalerie

Mohlo by tě také zajímat

  • Článek
YouRadio

Začni poslouchat, co tě baví

iStyle
Štítek Reklama