Katarína Knechtová našla recept na světový zvuk

Jana-Moravcova

Když bubeník Depeche Mode Chris Eigner odmítl spolupráci s Katarínou Knechtovou ještě před vydáním její debutové sólovky Zodiac, sám nejspíš netušil, jakou jí prokazuje službu. Slovenská zpěvačka si jeho slova vzala k srdci, obrovsky na sobě zapracovala a o pár let později servíruje album, na němž tvrzení o světovém zvuku nejsou jen prázdné reklamní slogany.

Za produkcí a finálním masteringem desky Tajomstvá Kataríny Knechtové stojí koncertní bubeník Depeche Mode Chris Eigner, který se tentokrát ke spolupráci s Katarínou Knechtovou nenechal dlouze přemlouvat. Knechtová totiž přestala jen otrocky přehrávat akordy a začala si plnit sny. A Tajomství představovala i pro Eignera slibný materiál.

Jako autorka hudby se Knechtová tentokrát veze na vlně mainstreamového synthpopu (Pocit, Zopár slov, Keby). Vyhodila ovšem popový balast, nesnažila se za každou cenu o cool zvuk a v nových kompozicích hledala ten správný poměr harmonie a experimentu.  

http://www.youtube.com/watch?v=J2JJbNU2RG0

Inspirována taneční hudbou opatrně vrstvila hravé aranže (Keby), přesné vokály, všechno v minimalistickém módu, čistě a jednoduše. Nový přístup ke komponování hudby přinesl své ovoce; Knechtová našla spolu s Eignerem recept na světový zvuk. I když podobnost s Depeche Mode sama odmítá, výrazově se velmi přiblížila diskotékám 80. a 90. let. Doplnila je o současné trendy a jemnost poprockových balad (Zmier svetlo s tmou, Zahmlená).

„Nová“ Knechtová změnila i výraz. Jasně rozpoznatelný hlas nemáchá v pozůstatcích normalizační popmusic. Na první poslech zní jako mladičká synthpopová múza, která se vylíhla z libovolné televizní pěvecké soutěže. Nevědět, že Tajomstvá je deska ostřílené slovenské zpěvačky a skladatelky, vítali bychom na scéně nadějný hlas. Což je ostatně dobře i pro Knechtovou jakožto zavedenou autorku. Konečně se definitivně zbavila nálepky „Peha“ a „Spomal‘“ a prezentuje se jako hudebnice, která má ambice a schopnosti se dále rozvíjet.

Jako skvělá zpěvačka se předvedla už v začátcích kariéry. Způsob, jakým nově dává život textům skladatelů Rasťo Kopiny a Vlado Krausze, ale předčil očekávání. Jednou zní na jako víla (To musi byť len láskou), podruhé jako sebevědomá žena (Zatmenie), nemá problém ani s procítěnou polohou (Zločin, Zmier svetlo s tmou).

Tajomstvá jsou velké a milé překvapení. Bez kýče a křečovité snahy nadupat desku beaty a hromadou elektroniky vytvořila Katarína Knechtová kompaktní a propracované elektropové album. Pokud bude takhle experimentovat a růst i nadále, nezbývá než Slovákům opět závidět další skvělou interpretku.

Katarína Knechtová - Tajomstvá Všechny písničky nazpívala Knechtová také anglicky. Anglická mutace alba se bude jmenovat Love And Regret a je určena pro zahraniční trh.

Katarína Knechtová – Tajomstvá
Vydavateltsví: Universal Music
Celkový čas: 47:38
Seznam skladeb: To musi byť len láskou, Zopár slov, Zločin, Porcelán, Zmier svetlo s tmou, Tajomstvá, Zahmlená, Keby, Pocit, Zatmenie, Cesty nikam

Témata:,