Katy Perry není tvoje zas*aná matka, tak jí ukaž páva!

Jana-Moravcova

Jak to vypadá, když pětadvacítka sní svůj puberťácký sen? Přesně jako v klipu k singlu Teenage Dream ze stejnojmenného alba Američanky Katy Perry. Slunce, letní vánek, nadupaný kabriolet a nekončící plážová party. Není těžké se zamilovat do jejího snu, ani do dvanácti nových extra cukrátkových skladeb.

Po veleúspěchu alba One Of the Boys, kterého se prodalo přes sedm milionů kousků, si mohla Katy Perry dovolit přes rok pilovat další, v pořadí třetí desku. Úkol zněl jasně. Nahrát alespoň jeden takový hit, jako byly Hot N Cold nebo I Kissed a Girl. Chytří producenti Max Martin, Dr. Luke nebo Tricky Stewart zvládli takřka nemožné: novinková deska Teenage Dream je hity našlapaná až po střechu, div, že nepraskne. Jestli ale nejste stoprocentní fanoušci popu, vyhýbejte se bakelitové Katy jako čert kříži.

Katy a Hot N Cold z předchozí desky One Of the Boys

Zakousni se do homole cukru
Teenage Dream má obrovský rádiový i diskotékový potenciál. Ani nevíte, který song si vybrat jako první. Je libo návykový singl California Gurls se Snoop Doggem, song opěvující západní americké pobřeží, který rádia omílají, jako by snad ani nic jiného neexistovalo, nebo raději rozvernou a přisprostlou skladbu Peacock, ve které si Katy přeje vidět „jeho páva“? Snadno zapamatovatelné popěvky, jednoduché melodie a chuť tančit. To jsou společní jmenovatelé vypalovačeky Circle the Drain („I‘m not your fucking mother“), Fire nebo Last Friday Night (T.G.I.F.).

California Gurls

http://www.youtube.com/watch?v=X27RsfuCDH8&feature=fvst

Na ploužáky si ale raději nechejte zajít chuť, na ty tu totiž není prostor. Katy sní svůj pubertální sen naplno a ve zběsilém tempu. Nepouští se do procítěných balad, musela by totiž intonovat víc, než je pro ni zdrávo. Jedinou pomalou výjimku činí poslední skladba Not Like the Movies (

), která se nese v poprockové atmosféře.
Neznamená to ale, že by Perry zpívala mizerně. Obezřetně se drží v poloze, která jí sedí, a překvapuje tak možná i sama sebe. Ty tam jsou poupravené drsné vokály z I Kissed Girl. Na Teenage Dream se Katy drží čisté linky bez modifikací, což je jen k dobru věci. Stylizaci si Perry raději schovala pro svou přerůžovělou teenage image. Do jaké míry je to u pětadvacítky roztomilé, už posuďte sami.

Katy Perry nabídla milionům svých fandů přesně to, co mají rádi, totiž bonboniérku popových vypalovaček, kterou mohou během paření bezstarostně mlsat celou noc. Klobouk dolů. Popovými umělci se kolem doslova hemží, Katy Perry  - Teenage Dreamale jen málokterý popíkař dokáže večlmi šikovně „prsknout“ saxofon do diskotékové vypalovačky. I proto si Barbie Perry zaslouží uznání. Její pop nás totiž nevytáčí, ale baví.
Ze které strany se do cukrové vaty Teenage Dream zakousnete vy?

Katy Perry – Teenage Dream
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 46:52
Seznam skladeb: Teenage Dream, Last Friday Night (T.G.I.F.), California Gurls, Firework, Peacock, Circle the Rain, The One That Got Away, E.T., Who I Am Living For?, Pearl, Hummingbird Heartbeat, Not Like the Movies

Témata: