Každý může mít svou Grammy

matoush

Animovaný hrdina Homer Simpson má pestrou profesní kariéru. Živil se jako degustátor, misonář, řidič sanitky nebo kosmonaut. V jednom díle populárního animovaného seriálu získal i Grammy. Při pohledu na letošní seznam nominovaných se zdá, že na rozdíl od letu do vesmíru, není Homerova Grammy nereálná. Grammy může letos dostat snad každý.

Dosavadní informace o 51. ročníku nejslavnějších hudebních cen dávají za pravdu expertům, kteří tvrdí, že to s Grammy jde s kopce. Ceny se stávají stále komerčnější, roste počet „zbytečných“ kategorií a původní myšlenka oceňovat kvalitní muziku postupně mizí.

Kdo vyhraje na Havaji?

Na nominačním večeru 3. prosince 2008 se mohl největším počtem nominací (osmi) pyšnit Lil‘ Wayne. Těsně za ním se drží Coldplay, na šest cen Grammy mohou dosáhnout Jay-Z, Kanye West a Ne-Yo.

Slavnostní předávání proběhne 8. února 2009 ve Staples Centru v Los Angeles. Neuvěřitelně vysoké číslo 110 kategorií vyvolává mnoho otázek: „Je opravdu nutné udílet dvě ceny za nejlepší nahrávku a nejlepší píseň, když je to vlastně totéž?A je havajská muzika opravdu tak svébytná, že musí mít zvláštní kategorii?“ ptá se na svém blogu oblíbený Blukor08. Hudební akademie si myslí, že ano. Aspoň si můžeme vsadit, jestli Havaj ovládne Aumakua od Amy Hanaiali’i, nebo Ikena snědé krásky jménem Tia Carrere.

Poslechněte si Ikenu

Nejenom kuriózní kategorie zamotaly novinářům hlavy. Televize MTV si utrhla ostudu, když tvrdila, že v kategorii Album roku patří Raising Sand od Roberta Planta a Alisona Krause datem vydání do minulého ročníku. Ale to není pravda, s datem 22. října 2007 skoro o měsíc spadá mezi nominace na Grammy 2009, kam se započítávají dílka vytvořená po 1. říjnu 2007. Naopak další nominovaná deska, As I Am od Alicie Keys, se do pětice vybraných dostala, ačkoliv vyšla až po vypršení termínu, tedy po 1. říjnu 2008.

Letošní Grammy však dokázaly pobavit i v kategoriích, po kterých jindy „pes neštěkne“. Pozoruhodné jsou například nominace na Nejlepší album polky – naprosto totožné s loňskými.

 

Co z toho plyne? Sedněte k mikrofonu, stvořte originální verzi evergreenu Měla babka a za rok vám bude polici zdobit malinký zlatý gramofon.