Svůj poslední film natáčel Němec (1936-2016) loni na festivalech v Cannes a právě v Karlových Varech na základě vlastních autobiograficky laděných vzpomínek. Podle Ocha vznikla posmutnělá komedie, nesentimentální ohlédnutí a nonšalantní vyrovnávání si účtů v punkovém hávu.

Hřebejkův snímek odehrávající se za pozdní československé normalizace Och označil za studii patologické manipulativnosti mající univerzální platnost. Hlavní postavou je zdánlivě empatická a laskavá třídní učitelka, která však prostřednictvím svých žáků manipuluje jejich rodiči.

Italský filmař Roberto Andò tu po třech letech představí filozofickou detektivku Zpovědi s Tonim Servillem v hlavní roli. Na festival se vrátí i talentovaný Rus Ivan Tverdovský (vítěz soutěže Na východ od Západu s filmem Nápravná třída) s fantaskním dramatem Zoologie. Žánrově pestrou skladbu dvanácti soutěžních filmů doplní německá psychologická romance Prvotní štěstí s Martinou Gedeckovou v hlavní roli či komorní drama maďarského režiséra Szabolcse Hajdua Rodinné štěstí.

Deset debutů a dva druhé filmy budou uvedeny v soutěži Na východ od Západu. Zahájí ji černá komedie Attily Tilla Takoví normální vozíčkáři o teenagerech upoutaných na invalidní vozík, kteří vytvoří gang nájemných vrahů. Domácí kinematografii zastoupí psychologické drama s prvky horroru Polednice režiséra Jiřího Sádka.

Tři světové premiéry – Normální autistický film Miroslava Janka, FC Roma režisérů Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové a Příbuzní ukrajinského dokumentaristy Vitalije Manského – se představí v soutěži dokumentů. Mezi tuctem titulů z celého světa se objeví pod názvem Věž animací ozvláštněná rekonstrukce prvního medializovaného školního masakru ve Spojených státech z poloviny 60. let či snímek nazvaný Země koho?. Je zprávou o šokující úloze policie před, během a po revoluci v Egyptě před pěti lety, film vznikl v koprodukci s Francií a USA.

„Dosavadní počet čtyř soutěžních sekcí letos snížíme na tři, když Fórum nezávislých vzhledem k vývoji kinematografie ve světě zrušíme. Snímky, které se v ní objevovaly, se už dnes promítají i v hlavní soutěži, jde vlastně o většinu filmů, z nichž si vybíráme,“ řekl Och. Festival uvede i světovou premiéru prvních dvou dílů seriálu HBO Pustina, na jehož režii se podle scénáře Štěpána Hulíka podílejí Ivan Zachariáš a Alice Nellis.

Podle dříve zveřejněných informací 51. ročník festivalu zahájí 1. července světová premiéra britsko-českého filmu o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha Anthropoid. Vedle režiséra Seana Ellise se jí mají zúčastnit herci Jamie Dornan, Charlotte Le Bonová, Aňa Geislerová a Toby Jones. Devítidenní přehlídka udělí Cenu prezidenta herečce Jiřině Bohdalové a uvede drama Ucho režiséra Karla Kachyni. Naváže na tradici minulých let a představí digitálně restaurovanou hořkou komedii Intimní osvětlení Ivana Passera z poloviny 60. let.