Kdo má při tanci lepší tepláky nebo triko? O to přece nejde!


Každý tanec má svůj styl, v jehož duchu se obléká. Locking se odívá hravě, hip hop se schovává do metrů volných látek a electric boogie se předvádí ve vesmírném oděvu. Na trénování ale tanečníci preferují obyčejné tepláky. Koneckonců, tady jde především o tanec. Jen oblečení podle poslední módy z vás dobrého tanečníka neudělá.

Locking, jeden z prvních pouličních tanců vůbec, je spojen s hravou funky hudbou. Ta podmiňuje nejen kroky a pohyby, ale i celkové tanečníkovo vzezření. Správný locker tedy nosí i funky oblečení, například pruhované podkolenky, vestičky, pestrobarevné košile, velké motýlky, kšandy, různé čepice či klobouky.

Oblečení přímo z Marsu
Taneční styly preferují naprosto odlišné „modýlky“. V hip hopu se například razí heslo „čím větší, tím lepší“. Široké oblečení již tradičně patří do hiphopové kultury, v tanci ale navíc skrývá případné nedokonalosti jednotlivých pohybů. Ty pak působí lépe, uceleněji a efektivněji, čehož tanečníci využívají zejména v týmových choreografiích. Nejoriginálnější a zároveň nejšílenější oděv si přivezl snad přímo z Marsu tanec electric boogie. Tanečníci předvádějí robotické kreace a podle toho si vybírají i své kostýmy. Metalické barvy na kůži, stříbrné, lesklé oblečky a sluneční brýle, to je běžná podoba jedinců, kteří v electric boogie soutěží.

V novém miniseriálu o tancovánív rámci rubriky Music and…  se dnes zaměříme na taneční módu.

Se zmíněnými kostýmy se setkáme na různých vystoupeních; ale co si na sebe obléknout při běžné taneční hodině? „Mám nejradši volné tepláky, protože jsou pohodlné a umožňují mi větší pohyby,“ říká Tomáš Smička z pražské Dance 2XS. Stejný názor zastává většina českých tanečníků. Nepředstavujte si ale zpuchřelé dědečkovské kalhoty, zralé leda tak k televizi. Mnohé sportovní značky si naštěstí uvědomily hojnou poptávku po módních teplácích a začaly produkovat kolekce určené právě tanečníkům. Opravdu kvalitní a originální kalhoty lze najít i v hip hop shopech. Na zdejším trhu se na taneční oblečení specializuje česká značka Gazella. A co je dnes trendy? „Tak, to je úplně jasné: kotníkové boty. Hodně teď letí taky šátky,“ tvrdí tanečník Epic.

Neřeší, co mají na sobě
Pouze módní oblečení z lidí taneční hvězdy neudělá. Na to, že se v Česku řeší víc styl než tanec, upozorňuje ve svém reportu z New Yorku známá tanečnice Sabina Škodová: „DJ tu hraje House music a všichni tančí. Neřeší, co mají na sobě, jestli plavky, kraťasy, dlouhé šaty. Prostě tančí a má to styl. Nepřemýšlejí, jestli u toho vypadají in nebo ne…“ House dance by se dal považovat opravdu za nejbenevolentnější taneční styl. Neřeší věk, vzhled nebo módu, ale pouze schopnost tanečníka vnímat hudbu, reagovat na ni a tvořit z ní svůj originální taneční rukopis. Tato benevolence a přátelskost by se měla přenést do všech stylů a ke všem tanečníkům.

Nejde přeci o to, kdo má dražší boty, kvalitnější tepláky nebo hezčí triko. Ale tuto pózu dnes, bohužel, praktikuje nespočet lidí. Kéž by ji shodili a poznali, co to tanec doopravdy je.