Kdo nemiloval Interpol dřív, letos si s nimi nic nezačne

ondrejbambas

Jako název nové desky se Interpol rozhodli použít anagram – slovní hříčku. El Pintor dá po přeházení písmenek dohromady „Interpol“ a španělsky to znamená „malíř“. Nápad docela hezky vystihuje také obsah alba: nepůsob ísice jako parodie sebe sama, ale nepřináší ani nic nového.

Když před dvanácti lety vyšlo newyorské indierockové kapele Interpol debutové album Turn On The Bright Lights, byl to malý zázrak. Byla to nahrávka, co se (byť kvůli událostem z 11. září trochu nešťastně) trefila do své doby a ukázala, že i depresivní tón může znít krásně. Chvála prvního alba a zatracování kapely na základě dalších desek, hlavně té předposlední čtvrté, je u kritiků Interpolu poměrně častý jev. Na druhou stranu je třeba přiznat, že odtažitá póza a specifický stoicismus dokázaly kapele přivést hodně fanoušků.

Poslechněte si nové Interpol v Youradiu

Interpol nikdy neskládali vyloženě špatné skladby, jen se jim nikdy nepodařilo naplno zopakovat kouzlo prvního alba. Antics (2004) byl skvělý nástupce a ostudu neudělala ani nahrávka Our Love To Admire, uvedená chytlavou otázkou „How are things on the west coast?“ z prvního singlu The Heinrich Maneuver. K dokonalosti ale chyběla magická formule, kterou zkrátka lusknutím prstů nepřivolají ani sami hudebníci.

V roce 2014 přichází kapela s novou koncepcí, naplno se vyrovnaná s nepřítomostí nepostradatelného baskytaristy Carlose Denglera (jehož absenci však neskouslo několik staromilců, kteří tvrdí, že právě on dělal zvuk Interpol). Dobrým startem El Pintor je písnička All The Rage Back Home, díky tempu a skandování v podkresu se už teď řadí mezi potenciální koncertní oblíbence. Dalšími songy, které budou znít naživo dobře, jsou Ancient Ways a zřejmě nejlepší kousek alba Tidal Waves. Naopak v My Blue Supreme nebo závěrečné Twice As Hard se Interpol už jenom opakují a kloužou k patosu. Jako kdyby se nedokázali vymanit ze zvukového nihilistického zákopu, nové emoce by jeden hledal pod lupou.

El Pintor je pátá řadovka a zní tak, jak by to po skupině většina chtěla. Nahrát výjimečnou desku takto zavedenou kapelou je těžký úkol. A ani tentokrát se to nepodařilo. Interpol zůstávají Interpol, koho tedy dnes může jejich hudba zajímat? Fanoušky jistě, ale těm ostatním skupina ani v roce 2014 nic nového nepřinese. Interpol tedy alespoň doplnili arzenál o několik chytlavých písniček. Teď zůstává na kapele, kolik toho dokáže přenést do koncertní podoby; pro hudbu na hranici post punku to není vždycky jednoduché. Hranice rutiny a show bez emocí leží velmi blízko.

Interpol – El Pintor
Vydavatelství: Matador
Celkový čas: 39:50
Seznam skladeb: All the Rage Back Home, My Desire, Anywhere, Same Town, New Story, My Blue Supreme, Everything Is Wrong, Breaker 1, Ancient Ways, Tidal Wave, Twice as Hard

Témata: