Kdo půjde ve stopách Adele či Keane? Tři sestry, nebo zrzavý klouček?

Jana-Moravcova

Stanice BBC 6 každoročně chystá hudební nadšence na nejnadanější a nejslibnější nováčky, kteří by měli prorazit v nadcházejícím roce. V minulosti její prognózy vycházely dokonale (Emeli Sandé, Jessie J) a v mnoha případech - například u Adele, Keane nebo Ellie Goulding - se trefily dokonce celosvětově. V letošním výběru Sound of 2013 je opět řada zajímavých umělců. Představujeme vám ty, kterým by se v roce 2013 mělo dařit podle nás.

Tom Odell

Dvaadvacetiletý blonďák z Londýna se jmenuje Tom Odell a kritiky z BBC nadchl předvším důvtipem. Odell skládá, hraje skvěle na klavír a do svých skladeb přenáší jen tolik lyriky, aby nevytvářel uplakaný patos; je to romantik, ale neutápí se v moderních vlnách R´n´B. Odell má v hlavě a my mu věštíme slibnou budoucnost;

 

King Krule

Výstřední vzhled, hluboký hlas a genderově vysoká podobnost s La Roux. King Krule ale neholduje osmdesátkovému popu. Osmnáctiletý Brit by mohl být konkurentem právě Toma Odella. Kruleho osobité podání balad v hlubokých vokálech a pozitivně laděném pozadí jednotlivých skladeb dokazuje, že za originalitou nestojí jen růžové vlasy a šlehačková sukně. I hipsterské vzezření, které odkazuje na britský punk, dělá z Kinga kluka, od kterého čekáme velké věci.

 

Palma Violets

Chlapci z londýnské čtvrti Lambeth se zamilovali do kytar. Přidali atmosféru, špinavé vokály a mix ostrovního indie a popu. Někde mezi Libertines a The Strokes proplouvají Palma Violets a nabízejí přesně ten zvuk, kvůli kterému si je zamilujete stejně jako legendární label Rough Trade.

http://www.youtube.com/watch?v=poFXWUTEs1k

The Weeknd

Dvaadvacetiletý Kanaďan Abel Tesfaye aka The Weeknd má našlápnuto snad nejslibněji z celé naší pětky. O jeho nahrávce House of Balloons se mluvilo celý uplynulý rok. Umělec z Toronta působil poprask napříč hudebními servery i v našich končinách.

http://www.youtube.com/watch?v=tfrWuiQ4QNc

HAIM

Tři ségry z Kalifornie, které jako malé holky začínaly "v kapele" se svými rodiči, si oblíbila i Ellie Goulding. Důvod je jasný: mají talent a jsou nadšené. Na druhou stranu ale jejich kapele HAIM prozatím chybí rockové ostří. Těšíme se na debutové album a doufáme, že se na něm pořádně odvážou. Poslechněte si je live na BBC, kde se HAIM ukázaly jako veselé holky.

http://www.youtube.com/watch?v=kiqIush2nTA

Kdo dál?

Uniknout by vám rozhodně neměla ani talentovaná 18ti letá raperka z Londýna

, mladá krev z Dublinu.

Témata:, ,