Kdo si hraje (s Vampire Weekend), nezlobí

ondrejbambas

Zábavu pro hravou společnost. Kombinaci klasiky a moderny. Indie rock a cembalo. Klid, nadhled a sebevědomí. To všechno nabízí třetí deska americké indie kapely Vampire Weekend, kluků, kteří za sedm let fungování vyrostli tak vysoko, že nyní na fanoušky koukají z vyhlídky newyorkského mrakodrapu.

Právem jsou newyorští Vampire WeekendEzrou Koenigem v čele tak často zmiňováni a citováni v populárních amerických filmech a seriálech. Zkreslený hlas, „přihlouplé“ popěvky nebo typický barokní zvuk, všechno do sebe skvěle zapadá. Elektronika doplňuje akustiku, klasika modernu a texty prošpikované biblickými odkazy střídají ty popkulturní. Vystoupení Vampire Weekend se sice možná nehodí do obyčejných ošuntělých klubů, neznamená to ale, že by Koenig a spol. dělali muziku pro vyvolené. Jen si prostě zachovávají dekorum.

Poslechněte si Vampire Weekend v Youradiu

Po eponymním debutu si Vamparie Weekend získali fanoušky zejména originálním pojetím indie rocku, kdy se nebáli využít atypické melodie, africké motivy v kontrastu cembala a smyčců. Na druhé desce Contra přidali ke zvonivým kytarám víc elektroniky a rozmanité zvuky tak ještě nabraly na hravosti. Na novince Modern Vampires Of The City se pak Vampire Weekend ve výrazu ještě víc zklidnili; jako kdyby získali větší nadhled, ale taky sebevědomí.

Deska sice nabízí také rychlejší písně, které navazují na vampíři pojetí punku z dob singlů Mansard Roof a A-Punk z debutového alba (tentokrát je zástupcem toho stylu dvojice Diane Young a Finger Back), oproti nim pak ale stojí i kousky s vygradovaným, vypjatým refrénem (Hannah Hunt). Přestože většina skladeb znít povědomě a opakuje postupy z minula, noví Vampire Weekend se nevykrádají ani neparodují. Jako by se pomyslný kruh jejich cesty uzavíral a zároveň nabízel nové směry. Těmi může být například dvojice Unbelievers, Worship You, Vampire Weekend - Modern Vampires Of The Citykterá připomíná jižanským rockem ovlivněnou hudbu Mumford & Sons, ovšem bez mumfordské euforie.

Moderní upíři nejsou lepší než jejich předchůdci, jsou jen jejich skvělým pokračováním. Značka Vampire Weekend si natrvalo ukořistila vysoko postavené místo na jednom z newyorských mrakodrapů. Odtud shlíží z krásné vyhlídky na město, a stejný pohled chtějí muzikanti poskytnout i svým posluchačům. Je načase, aby si ho vychutnal i český konzervativec.

Vampire Weekend – Modern Vampires Of The City
Vydavatelství: XL
Celkový čas: 42:54
Seznam skladeb: Obvious Bicycle, Unbelievers, Step, Diane Young, Don´t Lie, Hannah Hunt, Everlasting Arm, Finger Back, Worship You, Ya Hey, Hudson, Young Lion

Témata:,