Kdo za to může aneb Pět vlivných z kolébky hip hopu


Věděli jste, jaká jména stojí za rozvojem dnes tolik populárního hiphopu? jestliže ne, pak si přečtětet náš článek. A budete o něco chytřejší.

Melle Mel

* 15.5. 1961 New York

Melle MelKdo to je?
Hlavní rapper i autor hudby a textů ve skupině The Grandmaster Flash and The Furious Five, kteří jsou považování za jedny z průkopníků rapu a hip hopu vůbec. Fungují již od roku 1979 a byli první rapovou skupinou, která se dostala do rock`n`rollové síně slávy. Melle Mel byl údajně prvním rapperem, který si začal říkal MC. Jako první také získal Grammy za rap v písni I Feel For You zpěvačky Chaka Khan.

Kde se narodil?
Narodil se v New Yorku jako Melvin Glover, nejdříve tančil ve skupině D-Squad a poté dělal DJe. V polovině 70. let se potkal s DJem Grand Master Flashem, ten začal Melvinovi říkat Melle Mel a společně se pustili do hudebních projektů. Nejdříve vystupovali jako The Grandmaster Flash and 3MC s Melvinovým bratrem a Cowboyem, Flashovým původním rapperem. Když se k nim přidali další dva rapeři, vznikla legendární šestka Grandmaster Flash and The Furious Five.

První song?
Jejich první písní byla Super Rappin u vydavatelství Enjoy. Poté se přesunuli k vydavateství Sugar Hill, kde v roce 1982 vydali své první album, jehož součástí byla i jejich nejslavnější píseň The Message, ta byla zaměřená hlavně na sociální problémy černochů v Bronxu. Píseň bodovala dokonce i v Britské hitparádě.

Kvůli dohadům o autorských právech se ale DJ Grandmaster Flash od skupiny odtrhl a Melle Mel začal vystupovat jako Grandmaster Melle Mel. Vydal několik písní, které kritizovaly politiku Ronalda Reagana, drogy a další sociální témata. Například píseň Message 2 s hudbou Duka Booteeho nebo White Lines, kde Bootee nazpíval  vokály a text byl zaměřený proti kokainu. Videoklip k této písni vytvořil tenkrát neznámý student Spike Lee a obsadil do něj Laurence Fishburna, který se proslavil rolí Morphea ve filmu Matrix.

Poslechněte si song s White Lines

Melle Mel je také autorem politcké písně Jesse na podporu Jesse Jacksona, prvního černosškého kandidáta na prezidenta. Po čtyřech letech se Melle Mel a Grandmaster Flash opět sešli a společně s řadou hostů (Public Enemy nebo Eric B & Rakim) nahráli album On The Strength, které ovšem žádný větší úspěch nezaznamenalo.

V druhé polovině 90.let spolupracoval Melle Mel například s Afrika Islamem nebo Quincy Jonesem. Za spolupráci s druhým jmenovaným získal Mel další dvě Grammy. První sólové album s názvem Muscles mu vyšlo v roce 2007 a rok předtím vydal dokonce i dětskou knihu nazvanou The Portal in The Park.

Diskografie

1982: The Grandmaster Flash and The Furious Five – The Message
1983: Grandmaster Melle Mel – White Lines
1984: Grandmaster Melle Mel – Jesse
1988: The Grandmaster Flash and The Furious Five – On The Strength
1997: Scorpio – Right Now
2007: Mele Mel – Muscles

D.M.C. ze skupiny RUN-D.M.C.

* 31.5 1964 New York

D.M.C.Run – D.M.C. ukázali světu, že hip hop je pro masy. Run, DMC a Jam Master Jay už nevyrůstali v ghettu.Nosili sice adidasky bez tkaniček, ale rozhodně ne proto, že by na ně neměli. Byl to jejich styl. Tento rok budou uvedeni do rock`n`rollové síně slávy.

Co jsou zač?
Rychlejší rap, tvrdší hudba a nová móda, to vše odtrhloRun-D.M.C. od staré školy. Jejich rapper D.M.C., někdy také Easy D, se narodil ve čtvrti Queens v New Yorku jako Darryl Matthews McDaniels.  Ve škole mu říkali Darryl Maca jako většina lidí, která tenkrát tíhla k hudbě, i on koketoval s DJingem. Ve svém DJském období si říkal Grandmaster Get High po vzoru slavného Grandmastera Flashe. Když se dal dohromady s Josephem Simmonsem, bratrem Russela Simmonse, manažera a zakladatele vydavatelství Def Jam, začal rapovat a přijal přezdívku Easy D a poté D.M.C, jako zkratku pro "Devastating Mic Controller".

První úspěchy
Obrovský úspěch měl již jejich první singlu It`s Like That. Po třech deskách a velké popularitě, které se skupina Run-D.M.C. stále těšila, se z Darryla postupně stal těžký alkoholik a dokonce byl vězněn kvůli řízení pod vlivem alkoholu. Začal trpět depresemi a co víc, lékaři mu diagnostikovali poškození hlasivek. Podepsal se na nich pravděpodobně drsný způsob jeho rapování i alkohol. Aby toho nebylo málo, jeho rodina mu oznámila, že je adoptovaný. Vydal se tedy hledat svou biologickou matku. Doprovázela ho při tom televize VH1, která o jeho hledání natočila dokument se šťastným koncem. Jeho matku se skutečně podařilo najít. Dokument měl premiéru v roce 2006 a ve stejném roce vyšla rapperovi také první sólová deska, kterou si udělal konečně po svém. Ostatně jak už chtěl delší dobu, ale neměl k tomu příležitost, protože jeho hudební partner Run měl na hudbu odlišný pohled. Na sólovou desku Checks Thugs and Rock`n`Roll si Darryl pozval zpěvačku Sarah McLachlan, o jejíž hudbě tvrdí, že mu v těžkém období dala novou energii.

Poslechněte si spolupráci se Sarah McLachlan

Darryl vydal také svou autobigrafii King of Rock, ale chystá se vydání přepracované verze, ve které se budete moci dočíst i o hledání jeho biologické matky. A možná také o aktivitách, kterými pomáhá odloženým dětem. Jednou z nich je i dětský tábor.

Diskografie

S Run D.M.C.
1984: Run – D.M.C
1985: King of Rock
1986: Raising Hell
1988: Tougher Than Leather
1990: Back from Hell
1993: Down with the King
2001: Crown Royal
Sólově
2006: Checks Thugs and Rock`n`Roll

Chuck D ze skupiny Public Enemy

* 1.8. 1960  New York

ChuckPublic Enemy se toho nebáli a dostáli svému názvu (veřejný nepřítel). Na konci 80. let rapovali tito uvědomělí černoši o věcech, které někteří nechtěli slyšet.

Jak vznikli?
Carlton Dougles Ridehour
aka Chuck D se narodil politickým aktivistům. Byl skvělým studentem a získal stipendium na studium architektury, nakonec úspěšně vystudoval grafický design. Během studií často vytvářel letáčky na hip hopové akce a pracoval také ve školním rádiu. Jako Chuckie D poprvé rapoval na hudbu Hanka Shockleese. Nahrávka Public Enemy No. 1 se zalíbila Ricku Rubinovi z vydavatelství Def Jam, který je okamžitě vzal k sobě a v roce 1987 jim vydal první, pro hip hop velmi důležitou, desku Yo! Bum Rush the Show. Na té, už jako Chuck D, rapoval společně se šíleným Flavor Flavem, známým svými výstředními brýlemi a obrovským budíkem, který nosí na krku.

Podívejte se na Chucka D v songu Fight The Power

Stejně jako Run D.M.C., ani Public Enemy se nebáli jít za hranice hip hopu. Ve své hudbě experimentovali i s rockovými kytarami. Všichni tři hlavní členové (Chuck D, Professor Griff a Flavor Flav ) této skupiny se zajímali o politiku a tak do svých textů zakomponovali často třeba kritiku policie. Nikdy ale nepatřili ke gangsta rapperům, kteří by rapovali o násilí.

Co je Chuck D zač?
Pro inteligenci a schopnost jasně formulovat své názory se Chuck D brzy stal hlasem i mozkem hip hopu. Leckoho překvapí, jaký má přehled, a proto je také často zván do televizních show nebo rádií, aby komentoval nejen dění na hip hopové scéně. Podílel se na rozhlasovém pořadu Unfiltered a je spoluautorem knihy Fight the Power: Rap, Race, and Reality. Jeho sebevědomý, "široký" a jasný rap uplatnil i v rámci kapely Confrontation Camp. To je jeho tvrdší, rockový projekt, na kterém spolupracoval s kytaristou a zpěvákem Kylem Jasonem a svým kolegou z Public EnemyProfessorem Griffem.

V roce 1996 vydal Chuck D také své sólové album Autobiohraphy of Mistachuck následované životopisem v knižní podobě. V současné době podporuje Chuck D a jeho vydavatelství SLAMjamz rapperky. První slečny, které chce představit světu, jsou Crew Grrl Order.

Diskografie

S Public Enemy
1987: Yo! Bum Rush the Show-
1988: It Takes a NAtion of Millions to Hold Us Back
1990: Fear of a Black Planet
1991: Apocalypse 91… The Enemy Strikes Black
1992: Greatest Misses
1994: Muse Sick-n-Hour Mess Age
1998: He Got Game
1999: There`s a Poison Goin` On
2002: Revolverlution
2005: New Whirl Odor
2006: Rebirth of a Nation
2007: How You Sell Soul to a Soulless People Who Sold Their Soul?

Sólově
1996: Autobiography of Mistachuck

Krs One

* 20.8. 1965 New York

Krs-OneKRS-1, Kris Parker, Blastmaster, The Teacha a The Philosopher, to vše jsou jeho přezdívky. Na předávání cen Black Entertainment Television v roce 2008 získal cenu za celoživotní přínos.

Jak vyrůstal?
Narodil se jako Lawrence Parker. Ve 13 letech utekl z domova, žil na ulici a trávil hodně času v knihovně. Jako kluk sympatizoval  s hnutím Hare Krišna, a tak mu začali říkal Kris. Pozdější přezdívka KRS-One byla jeho graffiti tag, kterým se podepisoval na newyorské zdi. V průběhu své kariéry k jednotlivým písmenům své přezdívky přiřadil slova, která vyjadřují jeho filosofii: Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone.

 

 

Zvuky policie a Krs One

V ubytovně pro bezdomovce potkal sociálního pracovníka Scotta Sterlinga, ze kterého se vyklubal DJ Scott LaRock. Společně založili skupinu Boogie Down Production a v roce 1987 vydali desku Criminal Minded., Krátce na to byl ale Scott zavražděn. KRS One se rozhodl v muzice pokračovat se svým bratrem Dj Kenny Parkerem a beatboxerem D-Nicem.

Jaký je jeho přínos?
Díky jeho písním Stop the Violence nebo My Philosophy se jeho stylu někdy říká "rapper`s edutainment"(kombinace anglických slov education – vzdělání a entertainment – zábava). Ke konci 80. let dokonce přednášel na školách o politice, náboženství a historii. Není divu, že k němu mnoho mladších rapperů vzhlíží. V roce 1993 vydal své první sólové album Return of the Boom Bap, na kterém se podíl DJ PremieraShowbiz. Zatím poslední album Maximum Strength mu vyšlo v roce 2008 a hostovali na něm napříkladRedman, Wyclef, The Prodigy a Tragedy Khadafi.

MCs Act Like They Don`t Know

http://www.youtube.com/watch?v=qTea5duGTbs

Díky rozkřičenému stylu rapu s jemným přízvukem si KRS-One nespletete. A byl to právě on, kdo přimíchal do hip hopu jamajský dancehall. Přestože jeho hudba je považována za předzvěst gangsta a hardcore rapu, KRS One odsuzuje násilí, angažoval se v hnutí Stop the Violence.

Diskografie

1993: Return of the Boom Bap
1995: KRS-One
2000: I Got Next
2001: The Sneak Attack
2001: Strictly for Da Brekdancers & Emceez (instrumentální)
2002: Spiritual Minded
2003: Kristyles
2003: D.I.G.I.T.A.L.
2004: Keep Right
2006: Life
2007: Hip Hop Lives
2008: Adventures In Emceeing
2008: Maximum Strength
2008: Conflosations
2008: For the Streetz By the Streetz

Kurtis Blow

* 9.8. 1959 New York

Kurtis BlowPrvní rapper, který podepsal smlouvu s velkým vydavatelstvím. Jeho hit The Breaks proprazil do první pětky R&B hitparády Billboard. S Kurtisem spolupracoval také DJ Run, který založil později velmi populární skupinu Run D.M.C.

Jak vyrůstal?
Nejdříve byl tanečníkem, potom hrál na různých party jako Kool DJ Kurt. Patřil ke skupině Force, která pořádala koncerty, a jeho přítel Russel Simmons, budoucí zakladatel  vydavatelství Def Jam, ho přiměl, aby rapoval a změnil si jméno právě na Kurtis Blow. Simmons ho poté propagoval jako prvního rappera z newyorské čtvrti Queens. Právě u Kurtise se poprvé objevuje snaha vytvořit hip hopovou hvězdu.Jako koncertní DJ s Kurtisem vystupoval bratr Russela Simmonse Joseph. Tomu bylo tenkrát teprve 14 let. Práce s Kurtisem byla zřejmě dobrá škola, Run později založil rapovou superskupinu Run D.M.C.

Poslechněte si Christmas Rapping

Předskakoval Marleymu
Sympaťák Kurtis v roce 1979 nahrál hit Christmas Rapping. I přesto, že v té době byla zrovna velkým hitem píseň Rapper`s Delight od SugarHill Gang, nikdo nevěřil, že by hip hop mohl oslovit masy. Nakonec ale Kurtisovi přece jen nabídlo smlouvu vydavatelství Mercury a udělalo dobře. Jeho další hit The Breaks se dostal do hitparád a Kurtis byl prvním rapperem, který v roce 1981 jel na turné po Evropě. Stal se dokonce tak populárním že předskakoval Bobu Marleymu, britským The Clash a spolupracoval i s Bobem Dylanem. Ovšem popularita neměla dlouhého trvání. Jeho posledním velkým hitem byla písnička z roku 1985 If I Ruled The World, jejíž motiv si mnohem později vypůjčilNas a Lauryn Hill. Písnička i samotný Kurtis se tehdy objevili v dokumentu Krush Groove, který vypráví o začátcích vydavatelství Def Jam.

Poslechněte si If I Ruled The World

Diskografie

1980: Kurtis Blow
1981: Deuce
1982: Tough
1983: The Best Rapper On The Scene
1984: Ego Trip
1985: America
1986: Kingdom Blow
1988: Back By Popular Demand
2007: Kurtis Blow Presents: Hip Hop Ministry 

Témata:

NÁSLEDUJE:

Rytmus v hrdle

NÁSLEDUJE:

Snad jim to vyjde