Kdopak nám to hrál v roce 2008?


Bilancování a hodnocení uplynulého roku patří neodmyslitelně k počátku roku nového. My si ale nebudeme říkat, kdo byl lepší, která kapela vydala úspěšnější album a jaký hit bodoval. Jen nakoukneme vydavatelstvím do seznamů a světovým magazínům na jejich hodnocení.

Češi, slyšeli jste Lidi?
Rok s osmičkou na konci byl vždycky přelomový, alespoň co se našeho národa týče. V hudbě už ale takové zásadní kroky neděláme. Jsme konzervativní, soutěže popularity, které máloco vypovědí o kvalitě, vyhrávají už mnoho let ti samí. A tak se mohlo stát, že uším posluchače unikla dvě zásadní debutová alba – Lidi od Jany Loty a Little Black Book, které má na svědomí Michal Motyčka (známý jako Niceland). Stejně tak si zaslouží pozornost akustická novinka Tata bojs. Ti spojili síly se snovým sesterským Ahn Triem, natočili a živě předvedli nápaditě zaranžované remixy největších hitů Tata bojs pod názvem smetana. Originální „bestofka“.
Zmiňme také někdejší vítěze soutěže Coca Cola Pop Star, kapelu 100°C. Ta nezahálela a vydala Brand rock,které naživo prezentuje s válečným zbarvením ve tváři. Neotřelé! Rozruch způsobila i pražská formace okolo lolitkovsky ulítlé zpěvačky Vandy Choco Cartonnage. S materiálem z alba Curiously Connected objížděla kapela malé kluby, ale i festivalová pódia. Cartonnage si v listopadu dokonce zahráli v pražském Veletržním paláci na Electronic Beats téměř po boku zpěvačky Roisín Murphy.

Poslechněte si Goldfrapp, kteří už mají dost třpytivých oblečků

http://www.youtube.com/watch?v=5VPyso87fZU

Světové proudy v rytmu veteránů
Začátkem roku vtrhli na scénu s dlouho očekávaným nosičem Guns´n´Roses. Nezklamali, ovšem nešlo o návrat pompézní. Mnohem lépe se come back povedl popové dámě Britney Spears. Možná i proto, že nejprve musela překonat návrat sama k sobě. Singl Womanizer z předposledního alba Blackout ji vystřelil na vrcholky amerických hitparád. Albem Circus se ke konci roku 2008 vrátila do pracovního kolotoče a znovu na úroveň svého tehdejšího úspěchu. Další napjatě očekávanou novinku měli do světa vypustit britpopoví mágové, nenávidění i zbožňovaní Oasis. Bratří Galagherové s deskou Dig out your soul ubezpečili všechny posměváčky, že do starého železa rozhodně nepatří.
Monstrózní návrat prodělala britská triphopová partička z Bristolu. Portishead se s novinkovým albem Third umisťují na žebříčcích toho nejlepšího za loňský rok poměrně vysoko (server Pitchfork  je zařadil na třetí pozici ve výběru top alb roku 2008).

Staří Oasis v novém kabátě

http://www.youtube.com/watch?v=UN77PzxhIEs

Dvojitou nadílku poslali do světa kultovní Nine Inch Nails. Nejprve po vzoru Radiohead poskytli bezplatně svůj těžko stravitelný experiment Ghost I-IV, pár týdnů poté nasadili novinku The Slip. Trent Reznor si mnul ruce podobně jako tehdy Thom Yorke. Přetíženost serveru po vhození Ghosts do světa mluví za vše. Od svého původního disco stylu se v letošní novinkové nahrávce odklonili Goldfrapp. Frontmanka kapely Alison Goldfrapp už měla nejspíše dost třpytivých disco oblečků, nebo si řekla, že je na nějaké poskakování už stará. Svou kapelu pozvedla na uskupení manifestující za záchranu přírody (pilotní singl A & E se odehrává celý v lese za asistence mužíků z listí). S novým albem Seventh Tree pozměnila Alison image od disco ďáblice na vílu s nebesky blond kudrlinami.

TIP: Podívejte se, jaká alba letos ocenil RollingStone.

Mezi debutanty na sebe strhla pozornost dvojčlenná britská kapela The Thing Things. S albem We Started Nothing a siglem That´s Not My Name bodovala nejen v Česku – bláznivá image, hravá hudba, odklon od tradičních britských kytarovek. Rozruch způsobila i dánská partička Alpha Beat. Ač v rodné zemi bodovala už v létě 2007 s hitem Fascination, britskou hroudu a celý svět fascinovala až o pár měsíců později. Dělat si srandu z popu, blbnout v jeho rytmech a vrhat do světa přeslazené úsměvy se prostě vyplácí.

Titul „the best“ získává…
Která kapela byla v loňském roce nejlepší? Magazín Rolling Stone (www.rollingstone.com) má v tomhle celkem jasno. Roku 2008 podle něj kralovali britští Coldplay. A to nejen s novým albem Viva La Vida and Death and All His Friends, které šokovalo odklonem od melancholické minulosti skokem rovnou do oslav života a smrti. Své album Chris Martin and co. podpořili monstrózním Viva La Vida Tour. Navíc si jako vánoční dáreček připravili EP Prospect´s March a zremixovali hit Viva La Vida. Jelikož se názory opravdu různí, server Pitchfork ve svém výběru padesátky nejlepších alb loňského roku Coldplay opomenul a jako absolutní top se pod číslem 1 skrývají hoši, kteří v sobě mají něco z hippiesácké plážové atmosféry 60. let – Fleet Foxes ze Seattlu. Zabodovali s deskou Sun Giant.

Poslechněte si Fleet Foxes

 

 

Témata: