Když moc nevtipkují, zní Fragile a Richard Müller dobře

Hana-Slivova

O koncerty Richarda Müllera se slovenským souborem Fragile, který se zpěvákem nacvičil jeho hity pouze v úpravě pro hlasy, je velký zájem, v pražské Lucerně se včera "hlasovalo" dokonce dvakrát za sebou. Fragile fanouškům předvedli aranže z říše intonačních snů, do Müllerovy poetiky komorních příběhů se ale úplně netrefili.

Přípravu acappellovového projektu Hlasy se sedmi špičkovými vokalisty ze souboru Fragile popsal Richard Müller jako dojemnou, silnou a velmi náročnou zkušenost. V tomhle směru lze Müllerovi rozumět. Vrstveným aranžím a jejich interpretaci v podání Fragile se nedá nic vytknout, vokalisti jsou tu – včetně beatboxu a napodobenin nejrůznějších hudebních nástrojů – v podstatě dokonalí. Jenomže také trochu odosobnění. A v kombinaci s daleko intimnějšími skladbami Richarda Müllera nenajedou vždycky na stejnou vlnu.

Poslechněte si Richarda Müllera v Youradiu

Tam, kde se zpěváci drží v pozadí a v roli spodního proudu Müllerovo vyprávění jen lehce temperují, jako se to povedlo třeba ve skladbě Naša láska letí nebo Nočná optika, nabízí Fragile zajímavou podobu zpěvákových hitů. Jakmile se ale začne tlačit na pilu, hlavní síla – totiž Müllerova schopnost jakéhosi mimoděčného, ale poutavého vyprávění – se pod tlakem ostatních hlasů rázem ztrácí. Takhle dopadla minimalisticky krásná Už asi nie si, které pořád nejvíc sluší jen nervózní rytmika z desky, anebo Cigaretka na dva ťahy, v níž se Müllerův příběh v podstatě utopil.

Ve většině skladeb zaranžovaných pro Fragile a Müllera jako kdyby se svářily dva světy; zpěvákův šansonový, meditativní s lehce estrádním, popovým sborem. Asi nejvrazněji to bylo slyšet v Tlakové níži a hitu Štěstí je krásná věc, v níž se jedna z vokalistek rozezpívala k sólu plnému kudrlinek a povzbudila tak sedící publikum k tleskání do rytmu. Ofenzivnímu dojmu ála další zbytečná coververze skvělého originálu "pomohlo" i důkladné ozvučení septetu na úkor samotného Müllera.

Recenze: Richard Müller se nám líbí víc, když hraje s kapelou

Nicméně ocenit je třeba fakt, že až na laškování mezi vokalisty a familiérní narážky na hraně snesitelnosti nezklouzla žádná aranž do kýče. A jak by to mohlo vypadat na koncertě samotných Fragile, ukázala kapela během vlastního minisetu, kdy vystřihla na Müllerovo přání hit skupiny Queen Bohemian Rhapsody.

Richard Müller a Fragile – Hlasy
Praha, Lucerna, 1. 10. 2013

Další koncerty Richarda Müllera a Fragile
2. 10. Teplice (19:00, Krušnohorské divadlo), 3. 10. Karlovy Vary (19:00, Thermal), 6. 10. Pardubice (18:00, Východočeské divadlo), 26. 10. Příbram (19:00, Divadlo A. Dvořáka), 27. 10. Liberec (19:00, Dům kultury), 29. 10. Plzeň (19:00, Měšťanská beseda), 30. 10. České Budějovice (19:00, Metropol), 3. 11. Zlín (19:00, Kongresové centrum), 4. 11. Hodonín (19:00, DK Hodonín – Horní Valy)

 

Témata: