Když se zamiluje kůň, zpívali Mig 21 pro radost fanouškům

Marek-Bartos

„Migové hrajou v Lucerna baru! Ohoo, tak to si nemůžeme nechat ujít!“, řeklo si včera pár Pražanů. Ale ouha. Ono se totiž ukázalo, že na vánoční koncert kapely Mig 21 se rozhodlo vyrazit víc než jen pár lidí, vlastně skoro každý zábavymilovný  měšťan. Fronta těch šťastnějších s lístky se vinula celou pasáží pomalu až k tramvajím a music baru už tou dobou praskala střeva.

Mig 21 ve vyprodaném Lucerna Music BaruSlyšet a vidět český funkpop s nadhledem a sebeironií, tak, jak to umí Jiří Macháček a spol., je jen s těží zapomenutelný zážitek. A jednoznačně skvělý dárek pod stromeček.
Dobrou náladu přítomným nesebralo ani prostředí připomínající prostory metra při náletech bombardérů. Možná právě proto, že čekali úplně jiný typ letounu – starý dobrý stíhací Mig 21 natřený veselými barvami, manévrující v turbulencích taneční hudby.
Fanoušci se, už poněkud nervózní a roztrpčení, dočkali někdy kolem půl desáté. Jiří Macháček v černém saku a černých pilotkách líně pokynul davu, což stačilo k tomu, aby sál propukl v nadšený jásot. Macháček už zkrátka ví, jak se o své věrné stádo postarat. Jeho včerejší postup vypadal asi takto: odhalení košile, přihození prověřených, rozjetých fláků jako Tančím či Tančili čile, a celý klub se už sám pevně omotal kolem křídel Mig 21.

Poslechněte si Slepic pírka

http://www.youtube.com/watch?v=kb_vHzZjfz4

Byla to jízda, v kterou každý před vystoupením doufal, a přesto se zdála být originální a jedinečná. Všichni ostatní členové kapely se představili v největší pohodě (baskytaristovi Tomáši Kurfirstovi dokonce z úst neustále čouhal kus zapálené cigarety) a rozjařený Macháček šrouboval atmosféru na plné otáčky.

Trumpetista a klávesista Pavel Hrdlička, který zároveň včera oslavil 27. narozeniny, vpravo kytarista a skladatel Tomáš PolákPak přišla chvíle oddychu. Mig 21 ohlásili avizovaného vítěze soutěže o nejlepší text písně složeného z devíti určených slov na téma ekologie (například odpad, popelnice, recyklace). Výherce ji přišel zazpívat s kapelou na pódium a publikum jeho sympatický výkon ocenilo bouřlivým potleskem.
Na to Mig 21 opět zabral a Lucerna slyšela další klasiku jako Malotraktorem nebo Slepic Pírka. Publikum se neostýchalo a vypalovačky pělo sborově jako jeden muž.

O úzkém kontaktu kapely s publikem a o příkladné komunikaci s diváky ze strany Jiřího Macháčka by se dala napsat spousta chvályhodných vět, zmiňme ale jen jednu věc: kapela se už tradičně projevila jako parta profesionálů a vybídla fanoušky, ať si vyberou jakoukoliv písničku, kterou  následně zahrají. Dostalo se tak například funky verzi Když se zamiluje kůň, což byla samo sebou legrace.
Po dvou hodinách energické show dozněly poslední tóny písničky Snadné je žít. S Mig 21 to šlo na včerejším koncertě, který skoro neměl chybu, opravdu snadno.

Mig 21 – Vánoční koncert
8. prosince 2009, Praha, Lucerna Music Bar