Když si zrak i sluch přijdou na své


Grundig Ovation 2 je vysoce elegantní a hudebně nadaný systém. Jak se popasuje s pověstí kompaktních sestav vhodných pro nenáročné posluchače? Uvidíme, ale jedno víme jistě: určitě půjde do boje se vztyčenou hlavou.

Microsystém Ovation 2zaujme po stránce designu pravidelnými tvary a polohou jakoby v záklonu. Čelní stranu tvoří téměř dokonalý čtverec, který v pomyslném středu rozděluje vodorovná linka na dva samostatné obdélníky. Výše položený tvoří lesklá, zrcadlová plocha, která nemilosrdně odráží vše, co se k ní přiblíží. Zprvu neprůhledná kamufláž se povelem jednoho tlačítka odsune vpravo a odhalí dosud skrytou mechaniku pro CD. Svou přítomnost prozradí také informační displej. Oba prvky totiž velmi působivě podsvěcuje modrá barva.

Displej se však k celkovému stylu microsystému zdá až příliš jednoduchý. Není totiž plně grafický, ale jednotlivé znaky tvoří kombinace čárek. Displej naopak potěší svými rozměry a dobrou čitelností. Tlačítka pro ovládání microsystému na přední straně nenajdete, narušovaly by jeho uhlazený vzhled. Veškeré ovládací prvky jsou po pravé straně. Výjimku tvoří pouze tlačítko pro zmíněné odsunutí krytu CD mechaniky, to jediné je vlevo. Spodní část předního krytu pak tvoří matně černá, kovová plocha, pod kterou se skrývá třípásmová reprosoustava. O té ale později.

iPod si tu ani nepípne
Ovation 2 nabízí hned několik zdrojů hudby. Tím základním je klasické rádio. Ladění stanic probíhá digitálně, do paměti jich uložíte celkem 20 a nechybí ani RDS, tedy zobrazování názvu a „běžícího“ textu hudební stanice. Díky stylovému podsvícení modrou barvou vidíte přebal desky, můžete ale sledovat i velmi uklidňující rotaci disku. Ten bývá klasický hudební, nebo i ve formátu mp3. Daleko lákavější je však podpora USB, díky níž k microsystému připojíte cokoli od flash disku přes čtečku paměťových karet až po mp3 přehrávač. Ovšem za podmínky, že se chová jako přenosný disk. Oblíbený iPod si tady, bohužel, ani nepípne. Poslední zdroj přehrávání tvoří kabelový vstup z jiného zařízení.

O zvukovou stránku se starají čtyři reproduktory. Jejich výkon je úctyhodný, hudební kvality limitují především konstrukční parametry. Přesto se nedá říct, že by měly vyloženě „plastový“ zvuk. Díky použitému subwooferu mluví basový hlas do reprodukce možná trochu více, než je vhodné. To je ale zřejmě poslední výtka. Přehrávání je jinak čisté, microsystém s přehledem ozvučí místnost a dokáže zabrnkat i na jemnou strunu cholerických sousedů. Pokud byste měli hlubokých tónů naopak nedostatek, můžete zvuk okořenit zapnutím Ultra Bass System režimu.

Pro soukromý poslech přes sluchátka poslouží běžný 3,5mm konektor a nechybí ani ekvalizér. Jelikož Ovation 2 obsahuje málo tlačítek, sekunduje mu kulatý dálkový ovladač. Ten nabízí rozšířené možnosti pro nastavení hudebních, ale i časových funkcí. Mezi doplňkovými funkcemi najdeme opakování skladeb, alb i celých kompilací, náhodný výběr písní nebo vypnutí v určitý čas.

Hudebním systém Grundig Ovation 2 má originální vzhled a slušný zvuk. Ačkoli nároční uživatelé pravděpodobně jen mávnou rukou, představy skromných posluchačů, snících o kompaktním hudebním doplňku, naplní beze zbytku.