Když vane větřík, a za okny je deštík … Léto s Yukon Blonde.


Příznivci líbivého indie rocku a především retro muziky, pozor! Z Vancouveru k nám přichází nadějná kapela říkající si Yukon Blonde, v našich luzích a hájích takřka neznámá. Přesto, nebo možná právě proto bych vás chtěl s těmito sympatickými Kanaďany představit. A s nimi rovnou jejich eponymní desku. Proč? No, protože je prostě skvělá a stojí za Vaši pozornost.

Na počátku to byla kapela Alphababy, která vydala dvě EP a získala si velmi dobrou pověst u svých posluchačů a také kritiky. Nicméně později se přejmenovala na daleko zajímavější název Yukon Blonde a zkusila štěstí s novým EP „Everything in Everyway“. Po výrazném zabodování v televizním programu CBC se trojice Jeff Innes (zpěv, kytara, lídr kapely), Brandon Scott (zpěv, kytara) a Graham Jones (zpěv, bicí) rozhodla natočit svou první dlouhotrvající, self-titled desku. Už na konci prosince 2009 rotoval nenápadně internetem singl Wind Blows (o něm za chvíli), který tak trochu předurčil, co nás na albu může čekat.

Asi bych si to nikdy neodpustil, kdybych ze začátku nenapsal, že jejich styl připomíná Fleet Foxes. Kapelu, která si svým retro-folkem podmanila milióny fanoušků po celém světě a jejich album bylo během několika dnů všemi vynášeno do nebes (a také právem). Na rozdíl od Fleet Foxes disponují Yukon Blonde daleko modernějším, barvitějším zvukem. V jejich případě si pod pojmem „modernější zvuk“ nezkoušejte představit různé cool elektronické vychytávky. Hudba, kterou na této desce najdete, je poctivá, na nic si nehrající kytarovka. Můžete se těšit na líbivé, v některých případech vlezlé melodie s podmanivým refrénem (již zmíněná píseň Wind Blows), příjemné mnohovrstevnaté harmonické vokály, nápadité kytarové aranže a prosluněnou atmosféru celého alba.

Za zmínku stojí ještě povedená úvodní píseň „Rather Be With You“, zpočátku matoucí svým rytmem, ale poté velmi nakažlivá svojí melodičností. Na první poslech potěší i dvojice písniček „Brides Song“ a „Babies Don't Like Blue Anymore”, svým procítěným pěveckým výkonem Vás Jeff Innes přesvědčí v písni „1000 Years“ a závěrečná píseň alba „Loyal Man“ lišácky rozveselí.

Řekl bych, že máme co dočinění s výbornou, optimistickou letní deskou, kterou si budete rádi pouštět znovu a znovu. Jednoduše řečeno – Yukon Blonde po všech stránkách velmi příjemně překvaplili.

http://www.youtube.com/watch?v=kKUWpnQVZ0Y&

Témata:, , ,