Keane na vlnách obyčejného podivna

ondrejbambas

Před deseti lety se v Británii roztrhl pytel s britpopovými kapelami druhé vlny. Nejvýš to dotáhli Coldplay, pozornost si ale zaslouží i další v řadě. Například Keane, kteří nyní vydávají svou čtvrtou desku. Navýšili počet členů a zpěvák Tom Chaplin změnil polohu hlasu, jako kapela se ale vrací k původnímu zvuku. Možná, že při poslechu zažijete dokonce pár dejavu. Není však toho vzpomínání příliš?

Když Keane v roce 2004 vydali debut Hopes And Fears, od prvního singlu se stali nejoblíbenější „kytarovou bez kytar“. Tyhle časy už jsou ale dávno pryč a i Keane měli potřebu hrábnout do strun, proto před natáčením čtyři roky staré Perfect Symmetry přibrali basáka a perkusionistu Jesseho Quina.

Předloňské EP Night Train kapelu výrazně posunulo k elektronice a koketovalo dokonce s hiphopem, když si Keane do Stop For a Minute pozvali hostujícího K´Naana. V jedné písničce si navíc úlohu hlavního zpěváka vyzkoušel pianista skupiny Tim Rice-Oxley.

O to větší překvapení je tak nová deska Strangeland. Žádné experimenty, žádná spolupráce, ani ona baskytara není tak výrazná. Prim stále hraje piano s hlasem Toma Chaplina. Na novince ovšem neslyšíme starého uplakánka z baladické She Has No Time (

), z desky zní hlubší a méně patetický Chaplin.

Poslechněte si Keane v YouRadiu

Chaplin obměnil výraz, texty se však příliš nemění. Keane stále zpívají o lásce a používají u toho oblíbená slovíčka „we“, „try“ nebo „again“. Pohrávají si také s melodií a atmosférou, taková Disconnected je v tomto směru podobná hitu

). Kdo si skladbu přeložít, tomu pravděpodobně zatrne, neznalý slov si ji ale užije jako letní vypalovačku. U "veselé" Disconnected zachraňuje význam alespoň vynikající hororový klip.  

Tim Rice-Oxley otevřeně přiznal, že nová deska je nejvíce příbuzná druhému albu Under The Iron Sea z roku 2006 a že kapela při skládání čerpala ze všech tří alb. Je to slyšet například v závěru Sovereign Light Café (

) z první desky. Nebo jasná rovnice Disconnected = (Everybody´s Changing)2. Motivů z předešlých nahrávek bychom tu našli bezpočet, ale… vlastně to nijak nevadí. Vždyť právě to, co si Keane ze svých předchozích desek půjčují, je na nich nejzábavnější.

Keane  - StrangelandStrangeland nebude nejlepší a co se hitů týče, zůstane pravděpodobně u úvodních dvou singlů Silenced By the Night a Disconnected. Třičtvrtěhodinka strávená s Keane je ale přesto příjemná a dost možná, že si během ní všimnete i těch jemných melodramatických prvků, které z proudu britpopu v podání Keane vystupují na povrch. 

A dost možná si oblíbíte i další písničky, třeba Neon River a In Your Own Time, které vás sice na podivná místa nezavedou, ale alespoň zpříjemní propršené letní dny.

Keane – Strangeland
Vydavatelství: Island
Celkový čas: 45:08
Seznam skladeb: You Are Young, Silenced by the Night, Disconnected, Watch How You Go, Sovereign Light Café, On the Road, The Starting Line, Black Rain, Neon River, Day Will Come, In Your Own Time, Sea Fog

Témata: