Ke$ha, drzá a vulgární děvečka od vedle podruhé

Jana-Moravcova

Jestli zpěvačka Ke$ha připomíná někoho víc než rozmazleného fracka, je to lascivní lehká holka bez špetky vkusu. Dokázala to už na debutu Animal, nastavený trend neopouští ani na pokračujícím EP Cannibal. Sežere nás snad tahle rozmazlená elektropopová panenka zaživa?

Zpěvačka Kes$ha není jediná, kdo se snaží následovat nejžhavější trendy. Cestu, kterou by se mohla ubírat elektropopová hudba, nedávno naznačilo kvarteto Black Eyed Peas, a jak se zdá, Ke$sha vyslyšela volání osmibitu také. Na její variantu budou ale v obchodech stát frontu možná tak náctileté obdivovatelky. Pro náročnějšího posluchače je devět nových Kes$ha stop v tracklistu spíš hudební neštěstí.

Ke$ha na recitačním kroužku
V čem je největší průšvih téhle třiadvacetileté radobyhusté buchty? Kromě toho, že produkuje texty duchapusté jako sahara (singl Cannibal  –

: Myslím, že jsi sexy, myslím že jsi cool, jsi ten typ kluka, co stíhám ve škole, ale když jsem teď slavná, jsi mi u p*dele), neumí zřejmě ani zpívat. Bez auto-tune totiž nedá ani ránu. Občasné výlety do hlasových modifikací se dají odpustit, ale mladá Američanka na EP Cannibal nepředvede snad jediný čistý tón. Navíc – až na výjimky – pořádá na desce většinu času spíše recitačně-rapovací kroužky. A k tomu by auto-tune neměla potřebovat vůbec.

Otravné je i rozsekávání dlouhých vokálů na milikousíčky v rytmu osmibitu, které spíš než rytmus hudby udávají rytmus horečnatého tiku v oku. Řeč je hlavně o refrénové sekačce v Blow, We R Who We R (

). Posluchačsky je to nejen přijatelné, ale dokonce i příjemné.

Co naplat. Ke$ha a její hlavní producenti Dr.Luke a Max Martin by za tuhle nedotaženou kopii krajanky Katy Perry a Lady Gaga měli dostat pořádně za uši. Jestli se nás totiž budou snažit přesvědčit, že takhle má vypadat elektropop, pak by se měli vrátit do hudební školy. Směska chaoticky poskládaných melodií ve stylu současné americké mainstreamové pop-produkce dobrý Kesha - Cannibaltaneční pop sama od sebe neudělá. To samé platí o interpretce, která svou kariéru staví na počítačovém zpěvu a image drzé a vulgární děvečky od vedle.
Spíše než do nahrávacího studia by Ke$ha měla zamířit do školy, kde ji naučí alespoň základům slušného chování. Když už to nezvládla doma.

Ke$ha – Cannibal
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 31:59
Seznam skladeb: Cannibal, We R Who We R, Sleazy, Blow, The Harold Song, Crazy Beautiful Life, Grow a Pear, C U Next Tuesday, Animal (Billboard Remix)

Témata: