Kelly Family vrací úder


Dlouhé vlasy, podivné oblečení, rodinná soudržnost a láska k hudbě, to vše spojovalo a charakterizovalo Kelly Family. Co po 14 letech zbylo z kapely, jejíž sláva vrcholila v polovině 90. let minulého století? Přesvědčit se můžete sami, Angelo Kelly předvede své umění na dvou pražských koncertech.

Rok 1994 se stal památným pro mnohé díky tomu, že tehdy zdi jejich pokojíků opanovaly plakáty členů Kelly family. Rádia hrála hity jako Every Baby či Fell in Love with an Alien. Hitparádě Eso dlouho vládla píseň An Angel v podání slečnami zbožňovaného Paddyho. Popularita Kelly Family u skalních fanoušků v kontrastu s rozpaky, které vyvolávaly u zbytku populace, se v dnešní době dá přirovnat snad jen k oslavovanému i nenáviděnému rodinnému duu Eva a Vašek.

Kellyho dvanáctka
Počátky kapely se váží k osobě Daniela Jeroma Kellyho, k jeho ženě Barbaře Ann a jeho dětem (Danny, Caroline, Kathy, Paul, Johnny, Patricia, Jimmy, Joey, Barby, Paddy, Maite, Angelo). Záhy po narození posledního potomka matka zemřela, proto se už řady už tak požehnané rodiny dále nerozšířily. Když otec zpozoroval, že děti mají kladný vztah k hudbě, rozhodl se vytvořit z nich dětskou kapelu Kelly Kids. Inspiraci k založení hudební skupiny mohl otec dětí, původem z USA, nalézt v Jackson 5, které ze svých dětí vytvořil také otec Michaela Jacksona.

Na rozdíl od Jackson 5 ale Kelly Kids neslavily velké úspěchy. Za zmínku stojí jejich vystoupení ve španělské televizi v roce 1975. O čtyři roky později se rodině podařilo získat smlouvu k natočení prvního alba. Klíčovým se stal až rok 1994, kdy nahráli desku Over the Hump. Ta obsahovala pravděpodobně jejich největší hit An Angel. Úspěch alba byl tak velký, že záhy po něm kapela vydala další úspěšné desky Almost heaven, Growin‘ up a From their hearts.

Připomeňte si největší hit Kelly Family

Konec jedné pohádky
Postupem času opadal zájem veřejnosti o Kelly Family a společně s tím se začaly rozmělňovat i pevné rodinné vazby. Kapelu postupně opouštělo jedno dítě za druhým. Angelo, Kathy a Jimmy se rozhodli vyzkoušet své štěstí na sólové dráze, Barby se stáhla do ústraní. V roce 2002 se část rodiny spojila při tvorbě alba La patata, následovaly ještě desky Homerun a Hope. Ani jedna ale nezaznamenala takový úspěch jako rodinná tvorba z poloviny 90. let.

Angelo Kelly míří k nám
Zbytky slávy se rozhodl využít nejmladší člen Kelly Family, Angelo. V roce 2006  vydal album I`m Ready, o rok později pak desku Rejoice and Be Glad, následovanou počinem Lost Sons. Letošní i příští rok má Angelo Kelly vyhrazen pro koncertní turné. Vystupuje hlavně ve státech, kde by si lidé mohli ještě vzpomenout na dávný lesk jeho rodinné kapely. Objíždí proto například Německo, Rakousko, Polsko či Slovensko. Opomenuto nezůstane ani Česko, konkrétně Praha. Angelo Kelly & Band předvedou své umění 22. listopadu v pražské Retro Music Hall.

Pokud by si někdo chtěl tento ojedinělý zážitek zopakovat, dostane příležitost 24. ledna 2009, kdy vystoupí Angelo Kelly v divadle U Hasičů v Praze 2. Fanynky možná zklame fakt, že jejich idol z dívčích let je ženatý a má už tři děti. Jeho zaryté odpůrce pro změnu může překvapit, že Angelo Kelly není jen dlouhovlasý zpěvák těžící z bývalé slávy. Podle odborné kritiky je vynikajícím bubeníkem, jehož učitelem byl slavný Billy Cobham. S touto ikonou bubeníků se Angelovi podařilo dokonce natočit DVD nazvané Call and Response, ve kterém předvádí své instrumentální nadání.