Kelly Rowland a nudné písničky vyrobené u pásu

Jana-Moravcova

Nedlouho po novinkové desce Beyoncé přichází se svým počinem další Destiny‘s Child - Kelly Rowland. Exotická kráska, v určitých polohách dobrá vokalistka a šikovná marketérka, která se umí obklopovat zajímavými a vlivnými jmény z branže. Její třetí studiový zářez se jmenuje Here I Am a už po prvním poslechu je vcelku jasné, že hudební svět by se bez něho s klidem obešel.

Kelly RowlandBeyoncé nepojí jen dlouholeté členství v holčičí kapele, jejím manažerem je nově otec obdivované Beyoncé, šedesátiletý Matthew Knowles. Na Kellyně nové desce začali pracovat už v roce 2008 a podívali se společně do řady nahrávacích studií od Kalifornie až po Floridu.

Oživit Kellyin repertoár se ale příliš nepodařilo. Její zatím poslední čtyři roky staré album Ms. Kelly, které ve světě sklidilo vcelku průměrné až chladné reakce, se od aktuální Here I Am moc neliší. Alespoň v tom smyslu, že zcela zapadá do šedého podprůměru současného popového R‘n‘B. První dva singly Commander od Davida Guetty i Grown Woman jsou toho důkazem, ani v hitparádách z nich nikdo dvakrát nadšený nebyl.

Kelly Rowland feat. David Guetta – Commander

Kelly se ale i přes zástup spoluautorů a hostovaček, z čehož se v branži stává poměrně nezáživné klišé, hudební svět snaží přesvědčit o své jedinečnosti. Here I Am, říká, tady mě máte. Škoda jen, že Kelly na nové desce zní, jako kdyby ji právě někdo vybalil z igelitem potažené krabice a zapnul tlačítko s nápisem umělá hmota.

Na vypalovačce Down For Whatever či singlu Commander je zajímavé snad jen to, že veškerou práci obstaral zmíněný DJ David Guetta (ano, staší hitovka When Love Takes Over, v níž Kelly exceluje, je také jeho, vzpomínáte?) a že Kelly Rowland má v nablýskaném klipu vykloubené kyčle. Nebo že by snad svět ráda dobyla unylými R‘n‘B cajdáky a spoluprací s kolegy typu Lil Wayne (singl Motivation), kteří bez ladičky neuzpívají ani notu?

Kelly Rowland – Motivation

Škoda, že originalita se v šoubizu příliš nenosí. Ploché songy bez náboje jako Feelin Me Right Now, kde nepomohou ani klavírní vložky, se z desky Here I Am valí jedna za druhou. Podepsaní jsou pod nimi Ne-Yo, Red One či Trick Stewart a téměř do jedné znějí, jako kdyby je zmínění muži vyrobili u pásu – znuděne, bez charizmatické vokalistky a emocí, jen se lacinými porno samply (Keep It Between Us, All Night Long).

Třicetiletá Kelly Rowland je i přes své žádané jméno, které se v současné době třepe na porotcování osmé řady soutěže X-factor, jen další z mnoha učebnicových „hot chicks“. Byť se proslavila v trojici Destiny´s Child po boku Beyoncé, nemá ani zdaleka její charisma, sílu hlasu a drive. Z vynášejícího R‘n‘pop byznysu se tak snaží vytřískat, co se dá, než se objeví první vrásky kolem očí a povadne pěkně tvarované pozadí. Bez nápadu, bez Kelly Rowland - Here I Am práce s hlasem, bez tvůrčího talentu. Bohužel.

Kelly Rowland – Here I Am
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 39:25
Seznam skladeb: I’m Dat Chick, Work It Man, Motivation, Lay It On Me, Feelin Me Right Now, Turn It Up, All Of the Night, Keep It Between Us, Commander, Down For Whatever

Témata:,