Kesha prohrála soud se svým producentem. Taylor Swift ji podpořila čtvrt milionem dolarů

Redakce

Vztahy mezi producenty a umělci nebývají vždycky zrovna ideální. Občas je výběr producenta jako sázka do loterie: můžete vyhrát a dotáhnout to hodně daleko a můžete taky ztratit vše, na čem jste roky tvrdě pracovali. A taky můžete dopadnout jako Kesha: někam to dotáhnout, ale zaplatit za to velkou cenu.

Jde o mediálně známý případ: zpěvačka v roce 2014 obvinila svého producenta Dr. Lukea (občanským jménem Lukasz Gottwald) z dlouholetého mentálního a psychického týrání. Konkrétně má prý Dr. Luke na svědomí Keshinu poruchu příjmu potravy a také se ji snažil uvést do zdrogovaného stavu, aby se mu snadněji poddala.

Soudní dokumenty dále odhalují, co třeba Gottwald své svěřenkyni říkal. Musela si třeba vyslechnout věci jako „Nejsi ani hezká, ani talentovaná, máš prostě štěstí, že máš mě. Jseš za*raná tlustá lednice.“

Ještě den před soudním jednáním to Kesha viděla vítězně. Na Instagramu zveřejnila fotografii pláže a k ní připsala: „Nemám co skrývat. Udělala jsem to, protože mi pravda užírala duši a zabíjela mě uvnitř. Nedělám to jen pro sebe. Dělám to pro každou ženu, pro každou lidskou bytost, která kdy byla zneužívána. Sexuálně. Duševně. Mentálně. Musela jsem říct pravdu. Ať už bude výsledek jakýkoli. Nic jiného už udělat nemůžu. Je to tak děsivé mít nad svým životem nulovou kontrolu.“

Soudkyně Shirley Kohnreich rozhodla jinak (nebrala v potaz ani petici o nahrávání alba u jiného vydavatelství). Kesha tak v slzách musela přijmout hořký verdikt: u Sony musí zůstat. Velmi malou útěchou jí může být snad jedině to, že už nemusí nahrávat s Gottwaldem, ale může si vybrat kohokoli jiného ze stejného labelu.

Advokát zpěvačky má ale obavy, že bude Keshina kariéra v Sony záměrně poškozována. Společnost Sony totiž už dříve přemýšlela nad tím, jak z celé situace ven a tak přislíbila, že Kesha nebude muset pracovat s Lukem, ovšem nějaké propagace ze strany labelu se hudebnice nedočká. Hudební byznys je zkrátka bahno.

Keshe vyjádřili podporu mnozí kolegové a kolegyně včetně Lady Gaga, Ariany Grande, Miley CyrusLorde či Demi LovatoTaylor Swift šla dokonce ještě dál – zpěvačku podpořila tím, že jí na konto poslala v přepočtu přes šest milionů korun. Jak je Kesha zužitkuje, je asi všem jasné: soudní záležitosti totiž stojí nemalé peníze.

Kesha si zrežírovala klip k Dirty Love

Kesha: Až takhle nechutný může být můj klip

Témata: