Kid Cudi, horor a chipsy na pohovce

KatarínaStraková

Rapper Kid Cudi se ani na třetí desce Indicud nebojí disharmonie a deprse; album by mohlo fungovat jako soundtrack k děsivým psychodramatům z prostředí noční ulice a holých malometrážních bytů s obaly od chipsů na pohovce. Jeho slabou stránkou je ovšem délka a taky alternativa, do které se tak trochu zamotalo.

Je to tu zase. Další sedmdesátiminutové album, kde by přinejmenším půlhodina vůbec nechyběla. Kid Cudi jako obvykle cílí na náročnějšího posluchače, který snese i obtížněji stravitelnou muziku.

Ačkoli o sobě Cudi hovoří jako o klaunovi a šprýmařovi, jeho hudba tak rozhodně nepůsobí. Stejně jako na předchozích nahrávkách, i na té aktuální Indicud pracuje s velmi alternativními postupy, přičemž hudební podklady často prokládá vypůjčenými texty z filmů nebo melodiemi jeho uměleckých kolegů.

Poslechněte si Kida Cudioho v Youradiu

Úvodní The Resurrection of Scott Mescudi a Unfuckwittable obsahují úryvky z amerického thrilleru Dobrý synek a vrhají na posluchače téměř hororovou atmosféru. Ta způsobuje pocit neustálého napjetí, které se desky drží prakticky po celou dobu. Píseň Immortal zase kromě jiného využívá část skladby Congratulations od MGMT, Solo Dolo, Part II v sobě má Going the Distance Menahan Street Band, Beez zase obsahuje Mind Playing Tricks on Me od Geto Boys. A tak dále. Nutno ale podotknout, že právě tyhle intertextuální skladby jsou na desce ty zajímavější.

Mezi nejlepší Kidovy tracky však patří Red Eye, který předkládá monumentální, muzikálově zamilovanou atmosféru a efektní fanfáry. Hostují v něm kalifornské sestry Haim, díky nimž si můžete alespoň na chvíli oddychnout od ponuré nálady. Za zmínku stojí i Mad Solar s Cudioho nenásilným a srozumitelným rapem.

Kid Cudi - IndicudAlternativa je dobrá věc, která může vdechnout svěží vítr do nudné popové krajiny. Ale čeho je moc, toho je příliš, a Indicud je jedno z těch alb, kdy více je moc. Kdyby Kid Cudi pět šest skladeb škrtnul, nikdo by si toho ani nevšiml. A zbytku desky by to velmi pomohlo.

Kid Cudi – Indicud
Vydavatelství:
EMI
Celkový čas: 70:44
Seznam skladeb: The Resurrection of Scott Mescudi, Unfuckwittable, Just What I Am (feat. King Chip), Young Lady (feat. Father John Misty), King Wizard, Immortal, Solo Dolo, Part II (feat. Kendrick Lamar), Girls (feat. Too Short), New York City Rage Fest, Red Eye (feat. Haim), Mad Solar, Beez (feat. RZA), Brothers (feat. King Chip & A$AP Rocky), Burn Baby Burn, Lord of the Sad and Lonely, Cold Blooded, Afterwards (Bring Yo Friends) (feat. Michael Bolton & King Chip), The Flight of the Moon Man

Témata:,