Kill the Dandies jako oběť průšvihu na S-festu. Ozdobou jen krásná Sonja


Na počátku všeho byli Nihilists, potom se rozpadli a ze zbytků kapely se poskládala formace Kill the Dandies. S popově provokačním názvem hrají v podstatě to samé, co kdysi Moimir Papalescu and the Nihilists. Do Olomouce přijeli zahrát v rámci S-festu jako hlavní tahoun večera. Tahoun ovšem nezabral a celý fest měl nádech trapnosti.

Kill the Dandies sami sebe vidí jako kapelu s „prvky garážového rocku či psychedelie 60. let s nádechem postpunku, špinavého rock´n´rollu a decentně potemnělé elektroniky“. Ne že by lhali, ale zní to jako honosně ozdobený vánoční stromeček. Slibuje hodně, ale pod ním jsou měkké dárky, které nikdo nechce. A tak si i včera do Olomouce přivezli vcelku jednoduché melodie, psychedelicky trhavé pohyby členů kapely, ostře výbušné vokály a temnou elektroniku.

Psychedelická krása malé Sonji pořád funguje
Ozdobou večera nemohl být nikdo jiný než droboučká královna všech elektro-postpunkových zpěvaček La Petite Sonja. Její projev se pramálo liší od dob, kdy vystupovala jako nenapodobitelná postavička z Nihilists, pořád funguje její mrazivý výraz sériového vraha. S blonďatou svatozáří a v černém. Ovšem už ne s tak vymezeným naléhavým vokálem.

Psychedelie Kill the Dandies funguje na jedničku. Černé oblečení, jednoduché aranže, řezavě pronikavé zvuky a tajemná elektronika skládají dohromady mozaiku dokonalé kompozice celku, který startuje obě nohy do rytmu a pustí až s koncem vystoupení.

Poslechněte si Kill the Dandies

http://www.youtube.com/watch?v=zs-1XzhMK3M

Produkce selhala, otupělí Dandies ale hrdinně zahráli
Bez propagace není publikum a bez publika není šťavnatý koncert. A pár žlutých plakátů popsaných největším fontem, jaký Word uživateli nabídne, nespasí koncert undergroundových guru. Dandies měli smůlu i v tom, že jim produkce postavila po bok kapely, které s nimi měly pramálo společného. Předehrávka v podobě punkrocku olomouckých Chernobyl Generation nebyla to pravé ořechové a pogující vlastenci beztak lokál po posledních tónech (pokud se dá o nějakých tónech vůbec mluvit) opustili. Zbylá oslabená skupinka nadšenců, kteří byli ochotni čekat více než tři hodiny od začátku zpožděného S-festu na leadra večera, neměla sebemenší šanci vytvořit atmosféru. To produkce absolutně nezvládla! Nakonec zahráli rozčarovaní Kill the Dandies pro hrstku fanoušků. Dvacítka diváků je silné kafe i na takovouhle alternativu.

S-fest – Kill the Dandies, dále Chernobyl Generation, We On The Moon, Sinistra
28. dubna 2009, S-klub Olomouc